Ten farsz do naleśników podbija internet swoim smakiem. To idealne danie na obiad, w dodatku bardzo syte i nieco inne niż klasyczne mielone czy schabowe.
Jeśli brakuje ci pomysłu na szybki i przepyszny obiad to przygotuj faszerowane naleśniki. Są niezwykle smaczne i z pewnością przypadną do gustu każdemu. Przepis znajduje się poniżej.
Ten farsz do naleśników podbija internet swoim smakiem. Przepis
Farsz:
» 600 g mięsa mielonego
» 2 cebule
» 4 ząbki czosnku
» 150 g sera żółtego
» 1 puszka pomidorów z puszki
» 1 puszka kukurydzy konserwowej z fasolą
» 2 łyżeczki oregano
» 3 łyżeczki papryki słodkiej
» 1/4 łyżeczki papryki ostrej
Naleśniki:
» 2 jajka
» 2 szklanki mąki
» 1 szklanka wody gazowanej
» 2 szklanki mleka
» 5 łyżek oleju
» pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj naleśniki – zmiksuj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut. W tym czasie podsmaż mięso mielone, a kiedy lekko się podsmaży dodaj posiekane cebule. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę z fasolą, a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż przez około 20 minut na wolnym ogniu. W tym czasie usmaż naleśniki na patelni dobrze rozgrzanej.
Faszeruj naleśniki i zwijaj tak, jak gołąbki z kapusty, następnie podsmaż je na patelni z odrobiną oleju, aby były z wierzchu chrupiące. Można podać je także w wersji pieczonej – wtedy należy polać je sosem beszamelowym oraz posypać serem żółtym, a potem piec przez 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!