Natka pietruszki to zdrowe, aromatyczne warzywo, które znakomicie wzbogaca smak wielu różnych dań. Jak zachować jej świeżość przez dłuższy czas? Mamy na to niezawodny sposób.
Pietruszka ma nieocenione walory zdrowotne. W kuchni możemy ją zastosować na różne sposoby. Może być bohaterem koktajli, zup czy sałatek. Lecz nie tylko korzeń pietruszki jest chętnie wykorzystywany w kulinariach. Równie często sięgamy po zieloną natkę. Ona także wzbogaca smak zielonych koktajli, sałatek, sosów czy zup. Sporą popularnością cieszy się także przygotowany z niej zdrowy napój. Niestety aromatyczne listki dość szybko tracą swoją świeżość. Jak temu zapobiec? Wypróbuj ten prosty trik.
Co zrobić, aby natka pietruszki była dłużej świeża?
Aby cieszyć się zapachem i smakiem natki pietruszki przez dłuższy czas, zawiń ją w papierowy ręcznik, połóż w szklanym naczyniu z pokrywką i lekko skrop wodą. Potem dokładnie zamknij pojemnik. Dzięki temu warzywo zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie.
Właściwości zdrowotne natki pietruszki
W zielonej natce znajdziemy mnóstwo substancji odżywczych, które wzmacniają organizm. Zawiera ona m.in. magnez, kwas foliowy, żelazo i potas. Jest też bogactwem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Dodatkowo regularnie spożywanie tej przyprawy wspomaga metabolizm i pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.