Nic tak dobrze nie sprawdzi się na letni obiad, jak zupa z botwinki. Receptura jest prosta, ale spokojnie możesz ją podrasować. Poza młodymi buraczkami i świeżymi liśćmi dodaj jeszcze jeden rewelacyjny składnik. Zwykle używasz go do kiszonych i małosolnych ogórków – mowa o chrzanie.
Zupa z botwinki to ewidentny smak polskiego lata. Przepis nie jest skomplikowany, a więc każdy ugotuje danie bez problemu. Istnieje prosty patent, aby nieco wzbogacić smak klasycznej zupy. Buraki i chrzan to najlepszy duet – od razu pokochasz to połączenie.
Zupa z botwinki – odmieniony przepis
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 l dowolnego bulionu bądź rosołu
pieprz, sól
kilka młodych ziemniaków
śmietana 18 proc.
pęczek koperku
sok z cytryny
2 łyżki tartego chrzanu
Przygotowanie:
Młode ziemniaki obieramy albo starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Potem wrzucamy je do wywaru i zagotowujemy. Gotujemy je na małym płomieniu, aż zmiękną. Z buraków odcinamy liście, które następnie dokładnie płuczemy i siekamy, buraczki natomiast ścieramy na tarce. Dodajemy składniki do garnka, doprawiamy pieprzem i solą. Dolewamy 2 łyżki soku z cytryny i wzbogacamy całość o tarty chrzan. Gotujemy zupę przez 10 minut, pod koniec gotowania łączymy ją z kilkoma łyżkami śmietany, którą wcześniej hartujemy gorącym bulionem. Zupę z botwinki serwujemy z jajkiem na twardo lub z kromką pieczywa.