Ten składnik pogłębi smak ciasta czekoladowego. Każdy ma go w kuchni

ciasto czekoladowe

REKLAMA

Ciasto czekoladowe to rarytas, obok którego ciężko przejść obojętnie. Znakomity i bogaty smak, perfekcyjna wilgotność i sama obecność czekolady sprawiają, że chyba nikt nie jest w stanie się mu oprzeć.

Aromat ciasta czekoladowego, jaki rozprzestrzenia się po całym mieszkaniu w trakcie pieczenia, powoduje, że wszyscy z wielką ochotą wyczekują, aby jak najszybciej skosztować, choć kawałka pysznego deseru. Jeżeli chcesz, aby każdy prosił Cię o przygotowanie następnej partii deseru czekoladowego lub o zdradzenie receptury, zastosuj naszą wskazówkę.

REKLAMA

Sól w cieście czekoladowym

Jeśli chcesz pogłębić smak czekoladowego ciasta, dodaj do niego odrobinę soli pod koniec mieszania. Przyprawa uwypukli smak kakao, a przyjemność z jedzenia będzie nie do opisania. Sól działa prawie tak samo w typowej potrawie. Ma na celu podkreślić inne smaki i tak właśnie dzieje się po dodaniu jej do deseru. Jeśli planujesz upiec wyjątkowe ciasto czekoladowe, to nie zapomnij wsypać do niego trochę soli – przekonasz się, że to naprawdę genialne połączenie.

Poniższy przepis na ciasto czekoladowe z solą jest bardzo prosty. Deser jest smakowity i wilgotny w środku, a sól podkręca jego czekoladowy smak. Ciasto w takiej odsłonie na pewno ucieszy wszystkich wielbicieli czekolady.

REKLAMA

Receptura na ciasto czekoladowe z dodatkiem soli

Składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
200 ml śmietanki (30%)
mała łyżeczka soli
3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
sól morska
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C. W tym czasie naszykuj miskę, wbij do niej jajka, dosyp przesiane kakao wraz z cukrem pudrem, proszkiem, mąką i kawą rozpuszczalną. Następnie dodaj olej i powoli miksuj składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj płaską łyżeczkę soli i przemieszaj. Przygotuj formę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej do niej czekoladową masę. Równo ją rozprowadź (np. szpatułką) i włóż foremkę do pieca z włączonym termoobiegiem. Piecz około 45 minut. Do rondelka przelej śmietanę, lekko ją zagrzej, wrzuć do niej rozkruszoną czekoladę i dodaj szczyptę soli morskiej. Gdy czekolada się roztopi i zdejmij rondelek z gazu. Wierzch ciasta polej przygotowaną polewą, a potem wstaw je do lodówki, aby glazura zastygła. Smacznego.

Podziel się: