REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTo się jadło w czasach PRL-u. Przepis na kruche ciasteczka Amoniaczki

To się jadło w czasach PRL-u. Przepis na kruche ciasteczka Amoniaczki

kruche ciasteczka
fot. screen Youtube / Get Curried

Amoniaczki to kruche, aromatyczne ciasteczka, które mnóstwo osób pamięta z dzieciństwa. Deser z dodatkiem amonu węglanu jest symbolem PRL-u, ale i dziś cieszy się dużą popularnością. Przepis na amoniaczki jest bardzo prosty, więc tym bardziej zachęcamy was do wypróbowania.

REKLAMA

Ciasteczka rodem z PRL-u przyrządza się na bazie amoniaku, czyli węglanu amonu. To właśnie za sprawą tej substancji spulchniającej słodycze odznaczają się niezwykłą kruchością.

Jak przygotować ciasteczka Amoniaczki?

Składniki:
12 dag cukru-pudru
2 żółtka
około 125 ml mleka
8 dag masła lub margaryny
10 g amoniaku do pieczenia (węglan amonu)
1 jajko
50 dag mąki pszennej
5 dag cukru kryształu do posypania
1 białko do smarowania
20 g masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z amoniakiem wprost na stolnicę (trochę zostawiamy do podsypania), dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko, cukier, żółtko i dolewamy taką ilość mleka, aby można było zagnieść ciasto rzadsze niż na kluski. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwałkowujemy na grubość około 2/3 cm, wykrawamy foremkami ciasteczka, po czym umieszczamy je na wysmarowanej masłem blasze. Ciastka smarujemy rozbełtanym białkiem i oprószamy grubym cukrem. Każde ciasteczko nakłuwamy jeszcze widelcem w różnych miejscach. Pieczemy je w temp. 180°C przez kwadrans (aż staną się lekko złociste).

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA