Amoniaczki to kruche, aromatyczne ciasteczka, które mnóstwo osób pamięta z dzieciństwa. Deser z dodatkiem amonu węglanu jest symbolem PRL-u, ale i dziś cieszy się dużą popularnością. Przepis na amoniaczki jest bardzo prosty, więc tym bardziej zachęcamy was do wypróbowania.
Ciasteczka rodem z PRL-u przyrządza się na bazie amoniaku, czyli węglanu amonu. To właśnie za sprawą tej substancji spulchniającej słodycze odznaczają się niezwykłą kruchością.
Jak przygotować ciasteczka Amoniaczki?
Składniki:
12 dag cukru-pudru
2 żółtka
około 125 ml mleka
8 dag masła lub margaryny
10 g amoniaku do pieczenia (węglan amonu)
1 jajko
50 dag mąki pszennej
5 dag cukru kryształu do posypania
1 białko do smarowania
20 g masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z amoniakiem wprost na stolnicę (trochę zostawiamy do podsypania), dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko, cukier, żółtko i dolewamy taką ilość mleka, aby można było zagnieść ciasto rzadsze niż na kluski. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwałkowujemy na grubość około 2/3 cm, wykrawamy foremkami ciasteczka, po czym umieszczamy je na wysmarowanej masłem blasze. Ciastka smarujemy rozbełtanym białkiem i oprószamy grubym cukrem. Każde ciasteczko nakłuwamy jeszcze widelcem w różnych miejscach. Pieczemy je w temp. 180°C przez kwadrans (aż staną się lekko złociste).