Zapraszamy po przepis na proste i wyborne w smaku trufle czekoladowe z 2 składników. Do ich wykonania nie trzeba już niczego więcej, no może poza odrobiną chęci i wolnego czasu. Czekoladki z domowej manufakturki będą rozpływać się w ustach, a wasi bliscy z pewnością sięgną po co najmniej kilka sztuk. Koniecznie odtwórzcie tę recepturę.
Trufle to czekoladki, które większość osób doskonale zna. Mają nietuzinkową strukturę i głęboki czekoladowy smak. Z reguły zatapia się je w ciemnym kakao, lecz można także w wiórkach kokosowych, drobno pokrojonych orzechach czy płatkach migdałów. Ich jedzenie to sama przyjemność, ale nie należą one do najtańszych smakołyków. Na szczęście istnieje patent na tanie trufle czekoladowe, które powstaną z zaledwie 2 produktów, a przyrządza się je łatwo i szybko. Przekonacie się o tym sami.
Domowe trufle czekoladowe – przepis
Składniki (na ok. 60 sztuk):
200 g gęstej kremówki 36%
400 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Do metalowego naczynia wkładamy kawałki czekolady, dolewamy kremówkę i wszystko mieszamy. Podgrzewamy składniki w gorącej kąpieli wodnej, do momentu, aż czekolada rozpuści się i dobrze wymiesza ze śmietanką. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby zastygła. Z gęstej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie obtaczamy tak, jak chcemy, np. w wiórkach kokosowych czy kakao. Są gotowe, smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie otrzymać bardziej kremowe czekoladki, przechowujcie je w temperaturze pokojowej. Natomiast gdy lubicie twarde słodkości, umieśćcie je w lodówce. Masę na trufle możecie wzbogacić też o niewielką ilość aromatycznego trunku (np. rumu). Aby przeobrazić ich smak, w każdą czekoladową kulkę możecie włożyć np. pistację albo orzech laskowy.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kokosanki, krem czekoladowy ze śliwek oraz ciasto brownie.