REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTrufle czekoladowe z 2 składników. Zrobisz je w kilka chwil

Trufle czekoladowe z 2 składników. Zrobisz je w kilka chwil

trufle czekoladowe
fot. screen Youtube / NaDas Welt

Zapraszamy po przepis na proste i wyborne w smaku trufle czekoladowe z 2 składników. Do ich wykonania nie trzeba już niczego więcej, no może poza odrobiną chęci i wolnego czasu. Czekoladki z domowej manufakturki będą rozpływać się w ustach, a wasi bliscy z pewnością sięgną po co najmniej kilka sztuk. Koniecznie odtwórzcie tę recepturę.

REKLAMA

Trufle to czekoladki, które większość osób doskonale zna. Mają nietuzinkową strukturę i głęboki czekoladowy smak. Z reguły zatapia się je w ciemnym kakao, lecz można także w wiórkach kokosowych, drobno pokrojonych orzechach czy płatkach migdałów. Ich jedzenie to sama przyjemność, ale nie należą one do najtańszych smakołyków. Na szczęście istnieje patent na tanie trufle czekoladowe, które powstaną z zaledwie 2 produktów, a przyrządza się je łatwo i szybko. Przekonacie się o tym sami.

Domowe trufle czekoladowe – przepis

Składniki (na ok. 60 sztuk):
200 g gęstej kremówki 36%
400 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
Do metalowego naczynia wkładamy kawałki czekolady, dolewamy kremówkę i wszystko mieszamy. Podgrzewamy składniki w gorącej kąpieli wodnej, do momentu, aż czekolada rozpuści się i dobrze wymiesza ze śmietanką. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby zastygła. Z gęstej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie obtaczamy tak, jak chcemy, np. w wiórkach kokosowych czy kakao. Są gotowe, smacznego.

REKLAMA

Wskazówki:
Jeżeli chcecie otrzymać bardziej kremowe czekoladki, przechowujcie je w temperaturze pokojowej. Natomiast gdy lubicie twarde słodkości, umieśćcie je w lodówce. Masę na trufle możecie wzbogacić też o niewielką ilość aromatycznego trunku (np. rumu). Aby przeobrazić ich smak, w każdą czekoladową kulkę możecie włożyć np. pistację albo orzech laskowy.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kokosanki, krem czekoladowy ze śliwek oraz ciasto brownie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA