REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTrzy niezawodne przepisy na potrawy z kalafiora, które musisz wypróbować

Trzy niezawodne przepisy na potrawy z kalafiora, które musisz wypróbować

kalafior
fot. Pixabay

Sposobów na wykorzystanie kalafiora w kuchni jest mnóstwo. Dziś zebraliśmy trzy najlepsze receptury.

REKLAMA

Pieczony kalafior – przepis nr 1

Jeśli upieczemy kalafiora w całości, wówczas zachowa on wszystkie substancje odżywcze. Gdy doprawimy go starannie dobraną mieszanką przypraw, wtedy będzie dużo smaczniejszy. Warzywo wystarczy tylko pokryć marynatą.

Składniki:
1 kalafior
0,5 łyżeczki ostrej papryki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kminku
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do miski wsyp wszystkie przyprawy, dodaj do nich 5 łyżek oliwy i całość dobrze wymieszaj. Takim sosem skrop kalafiora i wstaw go na 35 min do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Smoothie z kalafiora – przepis nr 2

Kalafior w zestawieniu z bananami i truskawkami to nienaganny pomysł dla tych, którzy szukają oryginalnego pomysłu na śniadanie. Smoothie przygotujesz w kilka chwil. Możesz je zabrać ze sobą do pracy lub na spacer. Oto przepis krok po kroku.

Składniki:
10 truskawek
3 różyczki kalafiora
200 ml mleka roślinnego
1 banan

Przygotowanie:
Truskawki i kalafiora opłucz pod wodą, a potem pokrój na małe kawałki. Obierz banana ze skórki i pokrój w plasterki. Przygotowane składniki przełóż do blendera i zmiksuj.

Kotlety z kalafiora – przepis nr 3

Kotlety z kalafiora to banalnie prosty przepis. Znakomicie sprawdzą się na obiad lub kolację, ale mogą być też pożywną przekąską w ciągu dnia.

Składniki:
1 kalafior
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Ugotowanego kalafiora pokrój na małe kawałki i rozdrobnij widelcem. Powstałą masę przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij formować małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu ok. 4 min z obu stron.

Przechowywanie kalafiora
Kalafior potrafi dość szybko ściemnieć, dlatego warto przechowywać go w lodówce. Dzięki optymalnej temperaturze warzywo nie utraci swojej sprężystości i nie zepsuje się tak szybko. W chłodziarce może przetrwać nawet pięć dni.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA