Upiecz sernik w ten sposób, a efekty będą zaskakujące. Przedstawiamy sekretny trik, który musi wypróbować każdy szef własnej kuchni!
Sernik to niewątpliwie jeden z bestsellerów wśród ciast. Jego smak jest obłędny, dlatego pasuje na każdą okazję. Można zrobić go w wielu niezwykłych wersjach, np. sernik fistaszkowy , sernik królewski, czy sernik baskijski. Ale to ten klasyczny jest najbardziej popularny. Co zrobić, żeby sernik wyszedł idealny – wilgotny, puszysty i lekki? Wystarczy go upiec pewną starą metodą, którą na pewno znają nasze babcie.
Upiecz sernik w ten sposób, a efekty będą powalające!
Upiecz sernik metodą gazetową. Polega ona na oblepieniu mokrymi paskami gazetowymi zewnętrznej strony blaszki. To sprawi, że ciasto pięknie się upiecze i nie popęka, bezproblemowo odejdzie od ścianek blachy, a w dodatku nie opadnie.
Tę metodę warto połączyć dodatkowo z kąpielą wodną. Upieczony w ten sposób sernik będzie wilgotny, lekki jak piórko i puszysty.