Wigilijne potrawy z różnych stron świata. Niektóre warto samodzielnie przygotować

REKLAMA

Nadchodzący okres świąt Bożego Narodzenia wzmaga w nas konieczność przygotowania wielu pysznych, tradycyjnych potraw. Warto jednak sprawdzić, jak wygląda tradycja w innych krajach i dowiedzieć się, co stawia się w nich na świątecznym stole. Być może będzie to inspiracja do wprowadzenia czegoś nowego we własnym domu?

Zestawienie zaproponowane przez Radio Zet zawiera kilka ciekawych, niekiedy egzotycznych potraw, które w polskiej tradycji niekoniecznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W krajach tych jednak są podstawą kolacji wigilijnej.

Norwegia

REKLAMA

Wigilia w tym kraju rozpoczyna się tradycyjnej gęstej zupy mlecznej z cynamonem – rommegrot, którą podaje się wraz z suszoną wędliną. Następnie na stole pojawiają się potrawy rybne, w tym lutefisk, czyli gotowany lub grillowany sztokfisz, podawany z ziemniakami, bekonem, musztardą i puree. Wśród mięs dominuje ribbe, czyli tłuste żeberka wieprzowe z ziemniakami i kwaśną kapustą.

Węgry

W kraju ze stolicą w Budapeszcie podaje się wiele rodzajów mięs. Najważniejszą potrawą jest przygotowywany z dzika gulasz segedyński, ale także na stołach pojawia się zupa rybna czy strucla z makiem.

Portugalia

REKLAMA

Dorsz jest główną atrakcją wigilijnego stołu. Najczęściej przyjmuje on postać potrawy o nazwie bacalhau de consoada, czyli gotowanego fileta z ziemniakami, duszoną kapustą i innymi warzywami. Pierwszego dnia świąt na stołach pojawiają się indyk faszerowany kasztanami i bakaliami, kiełbaski chourico czy pasteis de doce de grăo, czyli ciasteczka z marmolady.

Francja

Réveillon to nazwa świątecznego posiłku we Francji, do którego zasiada się po pasterce. W menu znajdują się takie pyszności, jak ostrygi, indyk pieczony z kasztanami, Bûche de Noël (ciasto w kształcie polana), ale także krewetki, langusty czy wędzony łosoś.

Podziel się: