REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWłóż to do kosza z cebulą. Nie zgnije, będzie świeża długie tygodnie

Włóż to do kosza z cebulą. Nie zgnije, będzie świeża długie tygodnie

cebula
fot. Pixabay

Kuchnia bez cebuli byłyby nudna i niesmaczna. Bez względu na to, czy nabędziesz to warzywo w supermarkecie czy na straganie lub przyniesiesz ze swojego ogrodu, zapewnij mu optymalne warunki w domu. Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości cebuli jest przechowywanie jej w towarzystwie 1 składnika.

REKLAMA

Cebulą możesz cieszyć się dłużej. Wystarczy 1 trik

Cebula jest niezastąpiona w kuchni. To dodatek do farszów, jajecznicy, surówek, zup czy śledzi. Przydaje się nam tak bardzo, że kupujemy ją na zapas. Jednak nieodpowiednio przechowywana z czasem wysycha, gnije lub pleśnieje. Na szczęście możesz sprawić, że warzywo przetrzyma maksymalną ilość czasu i zachowa wszystkie swoje walory przez wiele tygodni. Co należy zrobić?

Czytaj też: Zrób to przed siewem. Marchew wykiełkuje kilka tygodni wcześniej

Cebulę umieść w misce. Urwij kawałek ręcznika kuchennego i wysyp na niego 1 łyżeczkę zwykłej sody spożywczej, zwiń całość w prostokąt lub kwadrat, a potem włóż między cebulę, po czym nałóż pokrywkę.

REKLAMA

Jaki wpływ ma soda na cebulę?

Niepozorny biały proszek zapobiega psuciu się cebuli i wydłuża jej trwałość. Wypróbuj ten zaradny sposób u siebie, a będziesz miło zaskoczony efektami!

Przechowuj cebulę metodą naszych babć. Przestanie gnić

Świeża i jędrna cebula przez wiele miesięcy? To możliwe. Umieść główki w pończochach i pod każdą sztuką zrób supełek. Chodzi o to, by warzywa się wzajemnie nie dotykały. Przechowuj je w zimnym i suchym lokalu z wentylacją. Ten babciny sposób naprawdę zdaje egzamin, a cebula nie gnije.

Zobacz też: Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Wyjdą pycha

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA