
Kuchnia bez cebuli byłyby nudna i niesmaczna. Bez względu na to, czy nabędziesz to warzywo w supermarkecie czy na straganie lub przyniesiesz ze swojego ogrodu, zapewnij mu optymalne warunki w domu. Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości cebuli jest przechowywanie jej w towarzystwie 1 składnika.
Cebulą możesz cieszyć się dłużej. Wystarczy 1 trik
Cebula jest niezastąpiona w kuchni. To dodatek do farszów, jajecznicy, surówek, zup czy śledzi. Przydaje się nam tak bardzo, że kupujemy ją na zapas. Jednak nieodpowiednio przechowywana z czasem wysycha, gnije lub pleśnieje. Na szczęście możesz sprawić, że warzywo przetrzyma maksymalną ilość czasu i zachowa wszystkie swoje walory przez wiele tygodni. Co należy zrobić?
Czytaj też: Zrób to przed siewem. Marchew wykiełkuje kilka tygodni wcześniej
Cebulę umieść w misce. Urwij kawałek ręcznika kuchennego i wysyp na niego 1 łyżeczkę zwykłej sody spożywczej, zwiń całość w prostokąt lub kwadrat, a potem włóż między cebulę, po czym nałóż pokrywkę.
Jaki wpływ ma soda na cebulę?
Niepozorny biały proszek zapobiega psuciu się cebuli i wydłuża jej trwałość. Wypróbuj ten zaradny sposób u siebie, a będziesz miło zaskoczony efektami!
Przechowuj cebulę metodą naszych babć. Przestanie gnić
Świeża i jędrna cebula przez wiele miesięcy? To możliwe. Umieść główki w pończochach i pod każdą sztuką zrób supełek. Chodzi o to, by warzywa się wzajemnie nie dotykały. Przechowuj je w zimnym i suchym lokalu z wentylacją. Ten babciny sposób naprawdę zdaje egzamin, a cebula nie gnije.
Zobacz też: Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Wyjdą pycha