Kluski z dziurką to popularne ziemniaczane danie cieszące się dużą popularnością w całej Polsce, a zwłaszcza na Śląsku. Tam właśnie podaje się je z roladą mięsną i surówką z czerwonej kapusty. Aczkolwiek można je też polać dobrym sosem i zjeść samodzielnie. Chcąc uzyskać puszyste i miękkie kluski, warto dodać do nich trochę proszku do pieczenia. Zazwyczaj składnik ten jest kojarzony ze słodkimi wypiekami, ale tym razem warto wsypać go do ciasta ziemniaczanego.
Proszek do pieczenia nada kluskom śląskim puszystości i delikatności. Do ciasta nie trzeba sypać całej paczki proszku, a jedynie 1 łyżeczkę. Ziemniaki dzieli się w naczyniu na cztery porcje, a jedną z nich przesuwa na bok. Lukę należy wypełnić suchymi składnikami, a potem wyrabiać ciasto jak gdyby nigdy nic.
Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze kluski śląskie?
Na kluski śląskie szukaj ziemniaków mączystych typu C. Jest w nich dużo skrobi, dzięki czemu kluski nie rozlecą się i będą mały idealną konsystencję po ugotowaniu. Do odmian mączystych należą: Gracja, Bryza, Honorata, Donald, Marlen, Gustaw, Jurek, Jutrzenka, Legenda czy Malaga.
Przepis na puszyste i delikatne kluski śląskie
Składniki:
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 1 kg ugotowanych ziemniaków,
▫︎ mąka ziemniaczana (tyle, ile zabierze masa),
▫︎ sól,
▫︎ 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Ugotowane kartofle umieszczamy w naczyniu i rozgniatamy na gładkie puree. Dodajemy jajka i sól, ubijamy na aksamitne ciasto i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na 4 porcje, a jedną wyjmujemy. Puste miejsce wypełniamy mąką i proszkiem do pieczenia. Jeśli mamy ziemniaki mączyste, nie przesadzamy z jej ilością, bo kluski będą mocno gumowate.
Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt mocno przywierać do dłoni, dajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy mniejsze części, a potem nadajemy im kształt lekko spłaszczonego kółka. Na środku każdego z nich robimy dołek.
W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kluski (na razie pierwszą partię) i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sprawdź też przepis na miękkie i pyszne kopytka