Najbardziej lubimy ciasta, które powstają z kilku prostych składników i w ekspresowym tempie, a poza tym doskonale smakują. Aby sprostać oczekiwaniom wielu domowych cukierników i łasuchów prezentujemy recepturę na deser idealny. Nie wymaga pieczenia, wychodzi za każdym razem i jest niebiańsko pyszny. Oszalejesz na jego punkcie.
Trudno o smaczniejsze i szybsze ciasto
W każdym domu znajdą się fanatycy słodkich smaków. Jednak chętnych do zrobienia deseru jest mniej. Wizja żmudnego zagniatania spodu, długotrwałego pieczenia i tworzenia kilku skomplikowanych kremów skutecznie odbiera nam chęć na przyrządzanie czegokolwiek. Po co utrudniać sobie życie w kuchni, skoro istnieją prostsze przepisy na spektakularne desery do zrobienia w mgnieniu oka? Zerknij na poniższą listę składników i zrób ciasto bez pieczenia według banalnie łatwej instrukcji. Przekonasz się, że pieczenie wcale nie musisz być żmudne, męczące i trwać wiecznie. A piekarnik nie zawsze jest potrzebny. Wystarczy lodówka, mikser i jakaś blaszka.
W skład smakołyku wchodzą gotowe produkty – np. herbatniki, biszkopty, masa kajmakowa, tabliczka mlecznej czekolady na polewę. Samodzielnie musisz tylko zrobić krem na bazie mascarpone, cukru i śmietany. Układasz ciasteczka w blaszce, a potem umieszczasz poszczególne warstwy i wstawiasz deser do lodówki. Prościej się nie da. Oto lista niezbędnych składników.
Przepis na obłędne ciasto bez pieczenia z kajmakiem
Składniki:
1 puszka masy kajmakowej
1 paczka herbatników
1 paczka biszkoptów savoiardi
400 ml śmietany 36%
500 g serka mascarpone
1 paczka żelatyny
20 g cukru pudru
20 ml mleka
50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
W naczyniu umieszczamy cukier puder, śmietankę i mascarpone, ubijamy składniki na gęsty krem przy użyciu miksera. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
Na dnie formy układamy ściśle herbatniki, a na nich równo rozprowadzamy ½ przygotowanej gęstej masy. Znów przykrywamy warstwą kruchych ciasteczek i smarujemy je kajmakiem.
Umieszczamy trzecią warstwę herbatników i wylewamy resztę słodkiej masy z mascarpone. Na powierzchni deseru umieszczamy zwilżone w mleku biszkopty. Czekoladę roztapiamy, a potem oblewamy nią wierzch specjału. Wkładamy go do chłodziarki na kilka godzin, aby lepiej stężał. Dzielimy na porcje i podajemy, smacznego.
Polecamy też przepis na szarlotkę i ciasteczka cytrynowe.