REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWyborne ciasto bez pieczenia, które robi się samo. Musisz tylko zrobić krem

Wyborne ciasto bez pieczenia, które robi się samo. Musisz tylko zrobić krem

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Najbardziej lubimy ciasta, które powstają z kilku prostych składników i w ekspresowym tempie, a poza tym doskonale smakują. Aby sprostać oczekiwaniom wielu domowych cukierników i łasuchów prezentujemy recepturę na deser idealny. Nie wymaga pieczenia, wychodzi za każdym razem i jest niebiańsko pyszny. Oszalejesz na jego punkcie.

REKLAMA

Trudno o smaczniejsze i szybsze ciasto

W każdym domu znajdą się fanatycy słodkich smaków. Jednak chętnych do zrobienia deseru jest mniej. Wizja żmudnego zagniatania spodu, długotrwałego pieczenia i tworzenia kilku skomplikowanych kremów skutecznie odbiera nam chęć na przyrządzanie czegokolwiek. Po co utrudniać sobie życie w kuchni, skoro istnieją prostsze przepisy na spektakularne desery do zrobienia w mgnieniu oka? Zerknij na poniższą listę składników i zrób ciasto bez pieczenia według banalnie łatwej instrukcji. Przekonasz się, że pieczenie wcale nie musisz być żmudne, męczące i trwać wiecznie. A piekarnik nie zawsze jest potrzebny. Wystarczy lodówka, mikser i jakaś blaszka.

W skład smakołyku wchodzą gotowe produkty – np. herbatniki, biszkopty, masa kajmakowa, tabliczka mlecznej czekolady na polewę. Samodzielnie musisz tylko zrobić krem na bazie mascarpone, cukru i śmietany. Układasz ciasteczka w blaszce, a potem umieszczasz poszczególne warstwy i wstawiasz deser do lodówki. Prościej się nie da. Oto lista niezbędnych składników.

Przepis na obłędne ciasto bez pieczenia z kajmakiem

Składniki:
1 puszka masy kajmakowej
1 paczka herbatników
1 paczka biszkoptów savoiardi
400 ml śmietany 36%
500 g serka mascarpone
1 paczka żelatyny
20 g cukru pudru
20 ml mleka
50 g mlecznej czekolady

REKLAMA

Sposób przygotowania:
W naczyniu umieszczamy cukier puder, śmietankę i mascarpone, ubijamy składniki na gęsty krem przy użyciu miksera. Dodajemy żelatynę i mieszamy.

Na dnie formy układamy ściśle herbatniki, a na nich równo rozprowadzamy ½ przygotowanej gęstej masy. Znów przykrywamy warstwą kruchych ciasteczek i smarujemy je kajmakiem.

Umieszczamy trzecią warstwę herbatników i wylewamy resztę słodkiej masy z mascarpone. Na powierzchni deseru umieszczamy zwilżone w mleku biszkopty. Czekoladę roztapiamy, a potem oblewamy nią wierzch specjału. Wkładamy go do chłodziarki na kilka godzin, aby lepiej stężał. Dzielimy na porcje i podajemy, smacznego.

REKLAMA

Polecamy też przepis na szarlotkę i ciasteczka cytrynowe.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA