Swojska szarlotka to hit tego sezonu. Koniecznie użyj tej odmiany jabłek
Dziś mamy dla Was przepis na coś słodkiego, co zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Pachnącą szarlotkę na kruchym cieście lubi chyba każdy. Sezon na papierówki w pełni, więc trzeba to wykorzystać i stworzyć niepowtarzalny wypiek. Wczesne jabłka mają lekko kwaskowaty smak, dlatego też idealnie sprawdzą się w kultowym deserze. Jeśli jednak nie masz w zanadrzu papierówek, to użyj antonówek lub szarej renety. Szarlotka też wyjdzie przepyszna.
REKLAMA
Ciasto z jabłkami jest proste i szybkie do przygotowania. Najwięcej czasu musisz poświęcić na starcie owoców. Pamiętaj, aby kruche ciasto schłodzić przed obróbką termiczną. Jeżeli będziesz mieć problem z zagnieceniem masy, to dodaj do niej 2 łyżki chłodnej wody. Przy ścieraniu papierówek na tarce i odciskaniu ich z nadmiaru płynu, możesz włożyć rękawiczki. Wtedy sok nie zabarwi Ci dłoni.
Przepis na wyśmienitą szarlotkę z papierówek
Składniki:
5 żółtek
ok. 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek
200 g masła
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
Najpierw na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy ją z masłem, a następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy kruche ciasto, przekrawamy je na 2 porcje, a potem zawijamy w folię i wkładamy do chłodziarki.
Umyte i obrane jabłka rozdrabniamy na tarce o jarzynowych oczkach wprost do sporego naczynia. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę wyścieloną papierem pergaminowym. Owoce odciskamy dłońmi i umieszczamy równo na cieście. Wierzch oprószamy mieszanką cukru i cynamonu.
REKLAMA
Na szarlotce kładziemy resztę ciasta, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, aby dobrze się upiekło. Deser pieczemy w 180°C przez około 40 minut, a później oprószamy go cukrem pudrem.
Co smacznego można przygotować z papierówek?
Papierówki to jabłka deserowe średniej wielkości, które mają jasnozieloną barwę oraz cienką i gładką skórkę. Polacy za nimi przepadają, głównie z uwagi na kwaskowaty smak i wyjątkowy aromat. Ta odmiana jabłek doskonale nadaje się do zrobienia kompotu, musu i dżemu. Oczywiście warto przygotować z tych jabłek popularny deser, jakim niewątpliwie jest szarlotka.
Czytaj też: Domowe lody budyniowe smakują jak z lodziarni. Najlepszy przepis na lato
REKLAMA