Swojska szarlotka to hit tego sezonu. Koniecznie użyj tej odmiany jabłek

szarlotka
fot. screen Youtube / Ольга Матвей

Dziś mamy dla Was przepis na coś słodkiego, co zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Pachnącą szarlotkę na kruchym cieście lubi chyba każdy. Sezon na papierówki w pełni, więc trzeba to wykorzystać i stworzyć niepowtarzalny wypiek. Wczesne jabłka mają lekko kwaskowaty smak, dlatego też idealnie sprawdzą się w kultowym deserze. Jeśli jednak nie masz w zanadrzu papierówek, to użyj antonówek lub szarej renety. Szarlotka też wyjdzie przepyszna.

REKLAMA

Ciasto z jabłkami jest proste i szybkie do przygotowania. Najwięcej czasu musisz poświęcić na starcie owoców. Pamiętaj, aby kruche ciasto schłodzić przed obróbką termiczną. Jeżeli będziesz mieć problem z zagnieceniem masy, to dodaj do niej 2 łyżki chłodnej wody. Przy ścieraniu papierówek na tarce i odciskaniu ich z nadmiaru płynu, możesz włożyć rękawiczki. Wtedy sok nie zabarwi Ci dłoni.

Przepis na wyśmienitą szarlotkę z papierówek

Składniki:
5 żółtek
ok. 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej papierówek
200 g masła
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:
Najpierw na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy ją z masłem, a następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy kruche ciasto, przekrawamy je na 2 porcje, a potem zawijamy w folię i wkładamy do chłodziarki.

Umyte i obrane jabłka rozdrabniamy na tarce o jarzynowych oczkach wprost do sporego naczynia. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę wyścieloną papierem pergaminowym. Owoce odciskamy dłońmi i umieszczamy równo na cieście. Wierzch oprószamy mieszanką cukru i cynamonu.

REKLAMA

Na szarlotce kładziemy resztę ciasta, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, aby dobrze się upiekło. Deser pieczemy w 180°C przez około 40 minut, a później oprószamy go cukrem pudrem.

Co smacznego można przygotować z papierówek?

Papierówki to jabłka deserowe średniej wielkości, które mają jasnozieloną barwę oraz cienką i gładką skórkę. Polacy za nimi przepadają, głównie z uwagi na kwaskowaty smak i wyjątkowy aromat. Ta odmiana jabłek doskonale nadaje się do zrobienia kompotu, musu i dżemu. Oczywiście warto przygotować z tych jabłek popularny deser, jakim niewątpliwie jest szarlotka.

Czytaj też: Domowe lody budyniowe smakują jak z lodziarni. Najlepszy przepis na lato



REKLAMA

Podziel się: