Pyzy możemy podawać z serem, owocami, kapustą i grzybami czy mięsem. Jeśli chodzi o tę ostatnią opcję, to zazwyczaj wybór pada na mięso mielone wieprzowe. Tymczasem w ziemniaczanych kulkach można ukryć nieco inny, mniej oczywisty produkt spożywczy, którym z reguły smarujemy kanapki. Chodzi o pasztet. To ciekawa i smakowita odskocznia od klasyki.
Rewolucyjny przepis na pyzy. Do farszu wykorzystaj pasztet
Podstawowym komponentem pyz są ziemniaki. Warto wybrać odpowiednią odmianę warzyw, najlepiej z wysoką zawartością skrobi. Mają jej najwięcej bulwy typu C. Do odmian tych zaliczamy: Bryzę, Juratę, Cekin, Legendę, Honoratę czy Marlen. Ziemniaki mączyste lepiej rozciera się widelcem lub przepuszcza przez praskę.
Przepis na pyzy z pasztetem
Składniki:
200 g pasztetu,
1,5 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
1 jajko,
mąka pszenna,
skrobia ziemniaczana,
sól.
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a potem mielimy w prasce.
Masę umieszczamy w naczyniu i wyjmujemy 1/4 części. Lukę wypełniamy skrobią i mąką pszenną (skrobi powinno być nieco więcej).
Wyjętą masę ziemniaczaną znów wkładamy do miski. Dokładamy pieprz, sól i jajko. Sól dodajemy z umiarem, bo pasztet może być słony.
Zagniatamy gładką masę i lepimy z niej nieduże kule, które następnie spłaszczamy i na sam środek dajemy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Nadajemy pyzom kształt kuli i gotujemy je w gorącej wodzie z solą przez 7-10 min. Gdy znajdą się na powierzchni, wyławiamy je na talerz i podajemy.