Ziemniaki po bombajsku rządzą w mojej kuchni. Poezja smaku
W tym przepisie ziemniaki nie są tylko skromnym uzupełnieniem obiadu. Są czymś więcej. Warzywa zrobione w specjalny sposób mają wyrazisty smak, a wszystko dzięki dobrze dobranym przyprawom. W kuchni indyjskiej przepisy takie jak ten są na porządku dziennym. Pachnące i pyszne ziemniaki po bombajsku, w otoczeniu sosu i rozmaitych dodatków wyglądają wybornie i tak samo smakują. Każdy kęs przeniesie cię prosto do Indii.
REKLAMA
Zapomnij o frytkach czy zwykłych pieczonych ziemniakach. Ta wersja zwali cię z nóg
Sympatycy ziemniaków mogą już zacierać ręce. Właśnie czeka na nich przepis na smaczne ziemniaki po bombajsku. To prawdziwa uczta na obiad. Można je podać do pieczeni mięsnych, ale równie dobrze pasują do ryb. Niesamowity aromat potrawy działa jak magnez i przyciąga do kuchni każdego. Nutę pikanterii dodaje warzywom chilli i słynna indyjska przyprawa garam masala. Kompozycja zatopiona w sosie pomidorowym zasługuje na aplauz.
Przepis na ziemniaki po bombajsku
Składniki:
800 g ugotowanych młodych ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
1 czerwona cebula,
400 g passaty pomidorowej
3 cm korzenia imbiru,
1 czerwona papryczka chili,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżka nasion gorczycy,
1 łyżeczka garam masala,
1 łyżka całego kminku,
5 łyżek oleju roślinnego.
Wykonanie:
Chilli siekamy i ewentualnie usuwamy ze środka pestki. Cebulę i imbir obieramy – tę pierwszą siekamy, a korzeń ścieramy na tarce. Płuczemy paprykę, wydobywamy gniazda nasienne i ścieramy.
REKLAMA
Na patelnię wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy kminek i gorczycę, krótko podsmażamy. Przekładamy chilli, imbir, cebulę i paprykę, smażymy, a potem doprawiamy garam masala oraz kurkumą, mieszamy.
Dodajemy passatę i smażymy, ale nie za długo. Dokładamy miękkie kartofle i mieszamy, aby sos okrył warzywa.
Solimy danie, przenosimy na półmisek i ozdabiamy posiekaną pietruszką, smacznego.
REKLAMA