Zapraszamy na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis w wersji na ostro, więc raczej zrezygnujecie z dodawania cukru. Sprawdźcie, jak najlepiej je przyrządzić i jakie przyprawy warto wkomponować do masy ziemniaczanej, żeby placki były pyszne i niepowtarzalne.
Placki ziemniaczane to jeden z najprostszych przysmaków naszej rodzimej kuchni. Robi się je bardzo szybko – wystarczy tylko obrać i zetrzeć kartofle, dodać kilka składników, zamieszać masę i ją usmażyć. Tym razem skoncentrujemy się jednak na dodawanych produktach, ponieważ to właśnie one w największym stopniu wpływają na placki, a zwłaszcza te w pikantnej odsłonie. Dzięki dodatkowi ostrej papryki nabiorą one całkiem innego charakteru.
Placki ziemniaczane na ostro – przepis
Składniki:
3 łyżki mąki
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Obierz i opłucz kartofle, a potem zetrzyj je na większych oczkach tarki. Możesz je również zetrzeć w melakserze (na dużych oczkach). Posyp je solą i odstaw, aby puściły sok. Potem odcedź powstały płyn. Dodaj do masy ziemniaczanej jajka i mąkę, zamieszaj. Obierz ząbki czosnku, zmiażdż i dodaj do masy wraz z pieprzem, solą i ostrą, sproszkowaną papryką. Nieduże porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną na patelni sporą ilość oleju, równomiernie je rozprowadź. Smaż z każdej strony na złoty kolor, a na koniec zdejmij z patelni i wyłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Placki możesz podawać np. z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Dobrze smakują też z surówką oraz mięsnym sosem. Smacznego!