Wyrzucasz liście z marchewki? To błąd! Oto powody, dla których nie należy tego robić

Liście marchewki

REKLAMA

Przygotowując warzywną potrawę dokładnie obierasz marchewkę, a nać wyrzucasz do kosza? Liście marchewki są jadalne, a w dodatku bardzo zdrowe – ich wyrzucanie to błąd! Nać ma niewielki posmak marchewki, a jej walory zdrowotne są nieocenione. Podobnie jak natka pietruszki, liście marchewki mogą być z sukcesem stosowane w kuchni.

Są źródłem chlorofilu (zielonego barwnika) oraz dostarczają substancji fenolowych, potasu, karotenoidów, magnezu i przeciwutleniaczy. Zawierają także witaminę K. Natka marchewki pomaga odświeżyć oddech (podobnie jak natka pietruszki). Działa antyseptycznie, jest pomocna w chorobach dziąseł i jamy ustnej (może być doskonałym środkiem do płukania ust).

REKLAMA

Poza tym, liście marchewki mają właściwości moczopędne, redukują obrzęki, a także pomagają w wydalaniu toksyn z organizmu. Mało tego, natka młodej marchewki usprawnia pracę systemu krążenia (m.in. reguluje ciśnienie krwi) i systemu odpornościowego oraz pomaga normalizować poziom cukru we krwi.

Zastosowanie w kuchni

Natka marchewki ma trochę gorzkawy smak, ale gdy zostanie poddana obróbce cieplnej, smak ten będzie mniej wyczuwalny. Pokrojoną natkę można dodawać do sosów, pesto, surówek, koktajli, kanapek i zup (podkreśli smak bulionu). Można ją też zamrozić. Prezentujemy przepis na pesto z liści marchewki.

REKLAMA

Składniki:
nać marchewki (garść z ok. 7-8 sztuk)
2-3 łyżki oliwy
⅓ filiżanki pokrojonych orzechów włoskich, piniowych bądź laskowych
2-3 ząbki czosnku
kawałek sera: np. sera koziego lub parmezanu
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Starannie umyj natkę, osusz ją i odkrój łodyżki. Przełóż ją do blendera, dodaj pozostałe składniki oraz odrobinę oliwy. Miksuj cały czas – stopniowo uzupełniając oliwę. Dopraw do smaku. Zamiast orzechów możesz też dodać migdały.

Podziel się: