Z jarmużu zrobisz same smakołyki! Kilka pomysłów na pyszne dania

jarmuż
fot. Pixabay

Niektórzy zastanawiają się, co pysznego można przyrządzić z jarmużu. Warzywa tego, podobnie jak szpinaku, możemy użyć w zasadzie do każdej potrawy. Jajecznica czy omlet z jego dodatkiem będzie smakować obłędnie, ale zielone liście sprawdzą się też w sosach do makaronu, zupach, a nawet pesto. Co jeszcze można przygotować z jarmużu?

REKLAMA

Jarmuż komponuje się znakomicie z wieloma składnikami. W dodatku jest bardzo zdrowy, więc nasze dania będą bardziej wartościowe. Jeśli chcemy przyrządzić jarmuż, na początku gotujemy go w gorącej, osolonej wodzie przez 3-6 minut. Gdy mamy zamiar wykorzystać warzywo do wytrawnej potrawy lub sosu, powinniśmy gotować je krócej – wystarczą 1-2 minuty. Potem podsmażamy jarmuż na odrobinie oliwy z dodatkiem czosnku. W ten sposób nabierze intensywniejszego smaku.

Co przyrządzić z jarmużu? Mamy kilka smacznych propozycji

Z jarmużu powstanie wiele wyśmienitych i zdrowych dań dla całej rodziny:

Sałatka z fetą, jarmużem i burakiem
Gotujemy buraki, łączymy je z fetą i jarmużem, dorzucamy także orzeszki piniowe oraz pokrojoną pomarańczę. Sałatka sprawdzi się jako lekki i odżywczy lunch.

REKLAMA

Pesto
Jarmużu możemy też użyć do zrobienia pysznego pesto do makaronu oraz potraw mięsnych. Jest nawet lepsze od popularnego pesto z bazylii.

Omlet z jarmużem i kurkami
To potrawa w sam raz na jesienne śniadanie. Najpierw obgotowujemy jarmuż, a następnie przekładamy go na patelnię, gdzie znajdują się przesmażone na cebuli kurki i jajka.

Zupa warzywna z dodatkiem jarmużu
Liście jarmużu wrzucamy pod koniec obróbki cieplnej, po doprawieniu dania. Warzywo nada aromatu i sprawi, że zupa będzie zdrowsza.

REKLAMA

Koktajle owocowe i warzywne
Warto kilka liści jarmużu dodać do ulubionego koktajlu. Dzięki temu polepszy się jego smak i moc zdrowotna. W tym artykule wyjaśniamy, jak krok po kroku zrobić pyszne smoothie z jabłkiem i jarmużem.

Zupa-krem z pieczonego kalafiora i jarmużu
Krem gotujemy na bulionie, potem wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy kurkumą, kuminem, a także gałką muszkatołową.

Podziel się: