Sernikobrownie to nieprzeciętny, uniwersalny deser, który można przygotować na różne okazje. To najlepszy pomysł na spektakularne ciasto albo wyśmienitą propozycję do kawy. Przygotuj zachwycający miks sernika i brownie, a potem ciesz się słodką chwilą.
Sernikobrownie – poezja smaków na wyjątkowe okazje
Sernikobrownie z dodatkiem malin to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli słodkości. Klasyczna kombinacja smaków w postaci czekolady i malin występuje tu w unikalnej formie. Recepturę na to ciasto można zrealizować zarówno w gorące popołudnie do kubka herbaty czy kawy, jak też w formie tortu na specjalne uroczystości. Szczegóły znajdziesz poniżej.
Przepis na sernikobrownie
Lista składników:
czekolada gorzka – ok. 200 g
cukier waniliowy – ok. 16 g
jajka – 5 sztuk
mąka pszenna – 130 g
masło – ok. 200 g
serek kremowy bądź twaróg półtłusty dobrze zmielony – ok. 400 g
świeże lub mrożone maliny – ok. 120 g
drobny cukier do wypieków – ok. 350 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij wcześniej z chłodziarki, aby każdy produkt, którego użyjesz, ogrzał się do temperatury pokojowej. Posmaruj masłem prostokątną blachę (20×30 cm) lub wyłóż ją w środku papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do misy wsyp cukier, dodaj masło i miksuj składniki na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej mąkę i wbijaj po jednym jajku (użyj 3 szt.), miksuj. Połącz masę z płynną czekoladą, dobrze wymieszaj.
Około ¾ ciasta przenieś do blaszki, po czym wyrównaj brzegi. W oddzielnym naczyniu zmiksuj twaróg z pozostałą porcją cukru, jajkami (2 szt.) oraz cukrem waniliowym na aksamitną masę. Później rozsmaruj ją na cieście czekoladowym. Tę warstwę przykryj resztą masy czekoladowej.
Wierzch ciasta udekoruj malinami, jednak możesz też położyć je po upieczeniu. Sernikobrownie wstaw do pieca o temp. ok. 180°C na 45 minut. Gdy się upiecze, wystudź je w uchylonym piekarniku.