REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZachwycający miks sernika i brownie. Przepis na sernikobrownie

Zachwycający miks sernika i brownie. Przepis na sernikobrownie

sernikobrownie
fot. screen Youtube / Woolworths

Sernikobrownie to nieprzeciętny, uniwersalny deser, który można przygotować na różne okazje. To najlepszy pomysł na spektakularne ciasto albo wyśmienitą propozycję do kawy. Przygotuj zachwycający miks sernika i brownie, a potem ciesz się słodką chwilą.

REKLAMA

Sernikobrownie – poezja smaków na wyjątkowe okazje

Sernikobrownie z dodatkiem malin to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli słodkości. Klasyczna kombinacja smaków w postaci czekolady i malin występuje tu w unikalnej formie. Recepturę na to ciasto można zrealizować zarówno w gorące popołudnie do kubka herbaty czy kawy, jak też w formie tortu na specjalne uroczystości. Szczegóły znajdziesz poniżej.

Przepis na sernikobrownie

Lista składników:
czekolada gorzka – ok. 200 g
cukier waniliowy – ok. 16 g
jajka – 5 sztuk
mąka pszenna – 130 g
masło – ok. 200 g
serek kremowy bądź twaróg półtłusty dobrze zmielony – ok. 400 g
świeże lub mrożone maliny – ok. 120 g
drobny cukier do wypieków – ok. 350 g

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij wcześniej z chłodziarki, aby każdy produkt, którego użyjesz, ogrzał się do temperatury pokojowej. Posmaruj masłem prostokątną blachę (20×30 cm) lub wyłóż ją w środku papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do misy wsyp cukier, dodaj masło i miksuj składniki na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej mąkę i wbijaj po jednym jajku (użyj 3 szt.), miksuj. Połącz masę z płynną czekoladą, dobrze wymieszaj.

REKLAMA

Około ¾ ciasta przenieś do blaszki, po czym wyrównaj brzegi. W oddzielnym naczyniu zmiksuj twaróg z pozostałą porcją cukru, jajkami (2 szt.) oraz cukrem waniliowym na aksamitną masę. Później rozsmaruj ją na cieście czekoladowym. Tę warstwę przykryj resztą masy czekoladowej.

Wierzch ciasta udekoruj malinami, jednak możesz też położyć je po upieczeniu. Sernikobrownie wstaw do pieca o temp. ok. 180°C na 45 minut. Gdy się upiecze, wystudź je w uchylonym piekarniku.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA