Prawie każdy lubi ziemniaki, a jeśli są świeżo upieczone i dobrze doprawione, to absolutnie nikt im się nie oprze. Stanowią pyszną przekąskę, jak i uzupełnienie do obiadu. Dzięki tej recepturze zapomnisz co to rutyna w kuchni. Poznaj na nowo smak pyrek i to w zupełnie nowej wersji. Takie właśnie ziemniaki zazwyczaj jada się w krajach śródziemnomorskich. Doprawione oregano i polane oliwą z oliwek extra virgin tworzą zdrową i smaczną kompozycję.
Pieczone ziemniaki są smakowite i pachnące. Mają miękkie wnętrze, a z zewnątrz otacza je chrupiąca skórka. Przepis nie jest zawiły, wręcz przeciwnie. Poradzą sobie z nim nawet dzieci. Od dziś będziesz przyrządzać tylko taką jarzynkę do obiadu. Pokocha ją również twoja rodzina. Zobacz, jak przygotować wyśmienite ziemniaczki krok po kroku.
Przepis na pieczone ziemniaki z oliwą i oregano
Składniki:
10-12 średnich ziemniaków,
1 garść suszonego oregano,
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
sól do smaku.
Opis wykonania:
Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w sporą kostkę. Rozdrobnione warzywa przenieś na blaszkę i równomiernie skrop oliwą. Dopraw jeszcze solą do smaku i zamieszaj, aby obydwa dodatki dotarły do wszystkich sztuk. Teraz włóż kartofle do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij je z urządzenia, zamieszaj i oprósz oregano. Ponownie piecz w piecu przez 15-20 minut, aż z wierzchu się zarumienią, a na dole dobrze zmiękną.
Jeśli dodasz do nich czosnek, nabiorą wyrazistości, z kolei zioła (np. bazylia, rozmaryn) nadadzą im aromatu. Tak przygotowane ziemniaki świetnie nadają się do różnych potraw, np. mięsnych. Można też jeść je solo.