Jeśli miałeś okazję przygotować ciasto czekoladowe z cukinią czy burakiem, to z całą pewnością dzisiejszą wersja nie wywoła w tobie aż tak dużego zaskoczenia. Miłośnicy klasyki i wierni fani tradycyjnego wypieku czekoladowego mogą być jednak zaintrygowani przepisem na deser dodatkiem ziemniaków i sceptycznie do niego podchodzić. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto z warzywami wiele zyskuje. Ma lepszą konsystencję i smak. Sprawdź przepis.
Czekoladowe ciasto z ziemniakami rozpływa się w ustach
Wilgotne i delikatne jak piórko ciasto może cieszyć twoje podniebienie w ten weekend. Jest łatwe do zrobienia i zaskakująco smaczne. Wystarczy, że wzbogacisz masę czekoladową o ziemniaki. Wcześniej musisz je ugotować do miękkości i zmielić. Rzetelne przepisy na czekoladowe wypieki są na wagę złota, a oto jedna z nich. Poniżej przedstawiamy wykaz niezbędnych składników oraz instrukcję przygotowania.
Jak upiec ciasto czekoladowe z dodatkiem ziemniaków?
Składniki
Na ciasto:
175 g mąki pszennej
3 jaja
200 g ugotowanych ziemniaków
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g miękkiego masła w temp. pokojowej
200 g cukru pudru
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
Na polewę czekoladową:
30 g cukru pudru
200 g śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Miękkie ziemniaki zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem. Masę przełóż do naczynia i połącz z masłem (10 dag) oraz cukrem pudrem za pomocą miksera.
Połam czekoladę i umieść ją w naczyniu. Dodaj resztę masła i roztapiaj w kąpieli wodnej. Starannie mieszaj na jednolitą masę, a potem ją wystudź. Nastaw piekarnik na 180°C.
Masę czekoladową i ziemniaczaną połącz ze sobą. Etapami przekładaj jajka, a następnie sypkie produkty (mąkę, proszek i kakao). Mieszaj robotem do momentu powstania spójnej masy.
Okrągłą blachę (średnica 20 cm) wyściel pergaminem i wylej przygotowane ciasto. Piecz je przez 45 minut.
Podgrzej w rondelku śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż powstanie lekko gęsta polewa. Nanieś ją na wypiek i ozdób go według własnego uznania np. skórką cytrynową czy wiórkami kokosowymi. Smacznego.