Zamiast ogórków, pokrój inne warzywo. Mizeria zniknie szybciej niż myślisz

surówka z cukinii
fot. screen Youtube / @galinaprylepa

Nie wyobrażasz sobie kotletów mielonych bez mizerii? Ta słynna surówka z ogórków podbiła cały świat i wszyscy ją lubimy. Jest chrupiąca i smaczna, a gdy wrzucimy do niej świeży koperek, nabiera przyjemnego aromatu. Jeśli nie jesteś w stanie odmówić sobie mizerii, ale zapomniałeś kupić ogórków w warzywniaku, uratuje cię ten odkrywczy przepis. Po prostu wymień bazę na inny składnik, a nawet nie poczujesz różnicy w smaku. Surówkę z cukinii pokochasz tak samo, jak mizerię. W Niemczech receptura robi prawdziwą furorę. Kto wie, może tego lata nie będziesz chciał słyszeć o innych kompozycjach warzywnych, a cukiniowy rarytas zdominuje twoją kuchnię?

REKLAMA

Surówka z cukinii pasuje do każdego obiadu

Znalezienie surówki idealnie pasującej do dań mięsnych to wcale niełatwa sprawa. Niektóre propozycje odpadają, bo np. nie smakują dobrze z wieprzowiną lub nie mamy wszystkich potrzebnych składników, by stworzyć witaminowy dodatek. Ze stworzeniem tej wersji surówki nie powinno być problemu. Składa się z niewielu produktów i idealnie dopełni każdy obiad. Do tego jest zaskakująco dobra i wyrazista w smaku. Wszystko dzięki przyprawom. Rzuć okiem na listę składników potrzebnych do zrobienia sałatki i instrukcję przygotowania.

Jak przygotować niemiecką à la mizerię z cukinii? Przepis

Lista składników:
1 kg cukinii
pół pęczka koperku
2 cebule
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka gorczycy
6 łyżek octu jabłkowego

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku odkrawamy końcówki od cukinii i kroimy ją na cieniutkie plasterki (np. na tarce). Ścieramy cebulę, wrzucamy drobno pokrojony koperek. Dodajemy do składników ocet jabłkowy, sól, cukier i gorczycę, starannie mieszamy. Miskę z warzywną mieszanką okrywamy i wkładamy ją do chłodziarki na dwa dni. Wtedy przejdzie smakami i będzie dużo lepsza.

Wyrazistą surówkę z cukinii można podawać do potraw mięsnych. Zastąpi także klasyczną mizerię serwowaną do kotletów mielonych. Warto wypróbować tę recepturę na pyszną, wiosenną kompozycję.

Udostępnij: