Zapiekanka z bakłażana
fot. Pixabay

Zapiekanka z bakłażana jest znakomitym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Robi się ją łatwo, szybko i jest naprawdę smaczna. Poniżej zdradzamy sprawdzoną recepturę na tę urzekającą potrawę, która może przypominać grecką musakę.

Zapiekanka z bakłażana – idealna na letni obiad

Zapiekanka warzywna to zawsze doskonały wybór. Jeśli chcemy, aby była bardziej pożywna, możemy zamienić kilka składników i otrzymamy posiłek idealny. Oto nasz pomysł na zapiekankę z bakłażana.

Składniki:
1 duży bakłażan (lub kilka małych)
150 g kaszy (np. kuskus) lub drobnego makaronu
2-3 pomidory
pieprz i sól
starty ser (np. parmezan)

Sos beszamelowy:
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka

Mięso:
2 ząbki czosnku
400 g mięsa mielonego (w wersji light: indyk bądź kurczak, w wersji sycącej: wołowina)
szczypta suszonego oregano
olej

Sposób przygotowania:
Pokrojonego w plastry bakłażana (grubość ok. 1 cm), oprósz solą z dwóch stron i odstaw. Umyj pomidory i pokrój je także w plastry. Makaron lub kaszę ugotuj na półtwardo. Przyrządź sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dosyp mąkę i podgrzewaj składniki przez minutę, cały czas mieszając. Potem partiami dolewaj mleko i nieustannie mieszaj. Kiedy masa zrobi się gęsta, dopraw sos czarnym pieprzem, gałką, solą i odstaw. Możesz przykryć rondelek, aby na powierzchni nie powstał kożuszek. Mięso obsmaż na oleju, dodaj do niego pokrojony czosnek i połącz z sosem beszamelowym. Dodaj też kaszę i zamieszaj. Bakłażana obsmaż z każdej strony na patelni. Później połowę pomidorów i bakłażanów ułóż na spodzie naczynia żaroodpornego. Na nich umieść masę mięsno-beszamelowo-makaronową, a na wierzchu ułóż pozostałą część warzyw. Zapiekankę oprósz startym serem i włóż do piekarnika na pół godziny. Temperatura pieczenia wynosi 180°C. Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna