Zielone naleśniki zaskoczą smakiem każdego! Poznaj rewelacyjny przepis

zielone naleśniki

Zielone naleśniki ze szpinakiem to świetne danie na lunch czy też kolację, ale także na inne okazje. Świetnie prezentują się na talerzu, a smakiem zachwycą każdego. Zaskocz swoich bliskich i znajomych – przygotuj naleśniki szpinakowe! Oto przepis.

REKLAMA

Zielone naleśniki zwane są też „shrekowymi” ze względu na niecodzienny kolor. A wszystko to za sprawą szpinaku – bardzo korzystnego dla naszego organizmu warzywa. Zawiera dużo soli mineralnych, magnezu, fosforu, oraz witamin – A, E, C. Szpinak wyróżnia się również wśród warzyw wysoką ilością białek.

Dodając go do klasycznego przepisu na naleśniki, otrzymasz zupełnie inny, oryginalny i zachwycający smak. Koniecznie wypróbuj tego przepisu!

Zielone naleśniki – przepis

Pyszne, delikatne, cienkie i niezwykle oryginalne naleśniki szpinakowe. Świetnie smakują, kiedy podane są z serkiem np. philadelphia, wędzonym łososiem i koperkiem. Idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Składniki:

» 3 jajka

» 250 g mąki pszennej

» 100 g świeżego szpinaku baby

» 200 ml wody

» 2 łyżki oleju

» 250 ml mleka

REKLAMA

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie opłucz i włóż do wysokiego naczynia. Mleko z wodą wlej do osobnego naczynia i wymieszaj, po tym wlej niewielką ilość do szpinaku. Zmiksuj szpinak blenderem na gładką i jednolitą masę.

Przelej masę szpinakową do miski, a następnie dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, mąkę. Całość miksuj przez chwilę, aż masa będzie rzadka, bez grudek, potem odstaw miskę z masą szpinakową na 10 minut.

REKLAMA

Rozgrzej patelnię, a ciasto lekko zamieszaj. Wylej na patelnię ciasto naleśnikowe – pamiętaj, aby wlać tylko tyle, by ciasto pokryło całą powierzchnię patelni – naleśniki muszą być cienkie.

Ile czasu najlepiej smażyć naleśniki na patelni?

Najlepiej po wylaniu masy na patelnię, przewrócić naleśnik po 30 sekundach. Tyle samo czasu wymaga druga strona naleśnika.


Aby naleśniki były bardzo cienkie to warto zakupić specjalną patelnię, która jest idealna do ich smażenia – jej powierzchnia sprawia, że placek nie przywiera do niej. Ma także dużą powierzchnię – dlatego smażąc na tej patelni, nie musimy martwić się o grubość naleśników.

Jeśli lubisz naleśniki, ale szukasz przepisu, który lekko je urozmaici, to polecamy przepis na naleśniki z proszkiem budyniowym. Smakują obłędnie!


Podziel się: