Ziemniaki Hasselback to inaczej ziemniaki po szwedzku. Przepyszne w smaku, niesamowicie miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, a w dodatku prezentują się obłędnie na talerzu. Jak je zrobić? Poznaj przepis!
Tak przygotowanie ziemniaki mogą być dodatkiem do wielu potraw lub przekąską. Wyglądają i smakują rewelacyjnie, dlatego pokocha je każdy smakosz. Charakterystyczne dla nich jest to, że są pokrojone w cienkie plastry do połowy ziemniaka, a w dodatku pieczone w towarzystwie masła z czosnkiem, solą i pieprzem. Idealna alternatywa dla klasycznych gotowanych lub smażonych ziemniaków.
Przepis na ziemniaki po szwedzku „hasselback” – chrupiące i obłędne w smaku!
Składniki:
– 10 ziemniaków
– 50g masła
– 3 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 250 st. C, funkcja góra-dół, a potem przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką.
Ziemniaki obierz i umyj dokładnie, a następnie zrób głębokie nacięcia ostrym nożem po całej długości ziemniaka. Rób pomiędzy nimi przerwy – 2 mm. Posól je odrobinę i włóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz przez 20 minut.
Do miseczki włóż masło i podgrzej w mikrofali, aby trochę zmiękło lub wyjmij masło wcześniej z lodówki przed robieniem ziemniaków, by było miękkie. Czosnek przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do masła. Dodaj także sól, pieprz i pomieszaj.
Po 20 minutach, nie wyłączaj piekarnika i ostrożnie zdejmij pokrywkę naczyni, a następnie rozsmaruj masło po ziemniakach i posyp solą i pieprzem. Piecz bez przykrycia 30-40 minut, aż będą miękkie i chrupiące.
Smacznego!
Lubisz ziemniaki w różnych wersjach? Zobacz przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki, które zachwycą każdego!