Ziemniaki po grecku to wyśmienita wersja klasycznych. Ich smak i aromat pasuje do każdego dania obiadowego. Sprawdź przepis.
Ziemniaki to najbardziej popularny dodatek do obiadu. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami, jak również z okrasą. Często też przygotowujemy je w wersji pieczonej. Poznaj przepis na ziemniaki po grecku – wyśmienity smak i aromat, który zachwyci wszystkich.
Ziemniaki po grecku – wypróbuj, a nie pożałujesz
Składniki:
» 1 kg ziemniaków
» 2 łyżeczki suszonego oregano
» 3 ząbki czosnku
» 100 ml oliwy z oliwek
» sól, pieprz
» koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i umyj, a potem pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski i dodaj przeciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, z termoobiegiem przez około 45 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
Posyp koperkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!