Szukasz pomysłu na deser gotowy w okamgnieniu, który jest równocześnie smakowity i kremowy? Właśnie masz go przed oczami! Zrobisz go z zaledwie 2 składników i to dosłownie w kilka chwil. Podaj go bliskim w ozdobnych pucharach, a sukces masz jak w banku. Przepis jest łatwy i szybki, a deser – intensywnie kremowy i rozpływający się w ustach. Sprawdź, jak go przygotować.
Deser warto przyrządzić z co najmniej kilku powodów. Najważniejsze już znasz, a co poza nimi?
Serek mascarpone ma kremową konsystencję i delikatny smak, a w połączeniu ze słodkimi owocami, smakuje wybornie.
Krem można zaserwować na różne uroczystości i każdym z gości zrobi ogromne wrażenie.
W przepisie można dokonać lekkich zmian – masa z dodatkami, tj. masło orzechowe, wiórki kokosowe czy ekstrakt waniliowy, będzie jeszcze smaczniejsza.
Przepis na szybki deser bananów i mascarpone
Składniki:
100 g serka mascarpone
2 banany
Wykonanie:
Pracę nad ciastem zaczynamy od obrania i pokrojenia owoców. Wrzucamy je do blendera, dodajemy serek i miksujemy na aksamitną masę. Przekładamy ją do naczynek i ozdabiamy wg gustu, np. bakaliami, suszonymi owocami czy wiórkami z czekolady. Deser serwujemy po schłodzeniu.
Porady:
Krem możesz wzbogacić o ulubione dodatki, np. aromat waniliowy, kakao, syrop klonowy czy krem czekoladowy. Możesz nim przekładać ciasta, nadziewać naleśniki lub podawać z goframi. Krem z mascarpone i bananów przechowuj w chłodziarce i spożyj w ciągu 3 dni.