Wielkanocne menu wcale nie musi być nudne. Roladki z szynki wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością uświetnią świąteczny stół. Pozytywnie zaskoczą też smakiem wszystkich domowników i gości. Sprawdź, jak je przygotować.
Wielkanoc od strony kulinarnej to nie tylko mazurki, jajka, baby, czy sałatki. Wystarczy odrobina fantazji, aby stworzyć jeszcze wspanialszą potrawę na świąteczny stół. Absolutnym hitem są roladki z szynki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić szynkę i w każdym jej plasterku umieścić prosty farsz z serka, majonezu, soku z cytryny i kilku przypraw. Każdy, kto spróbuje takiego połączenia, będzie pozytywnie zaskoczony. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Roladki z szynki – przepis
Składniki:
2 kostki twarogu wiejskiego tłustego
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
trzy łyżki majonezu
połówka cytryny
6-8 plastrów szynki gotowanej
szczypta pieprzu oraz soli
Przygotowanie:
Umieszczamy twaróg w naczyniu i rozrabiamy go widelcem, a następnie dodajemy do niego majonez i wszystko dobrze mieszamy. Płuczemy, a następnie drobno siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy zieleninę do serka z majonezem, mieszamy, równocześnie doprawiając całość pieprzem oraz solą. Skrapiamy farsz sokiem z cytryny i wkładamy go do lodówki na ok. 30-45 minut. Przez ten czas kroimy szynkę w cienkie plastry. Po wyjęciu m masy twarogowej z chłodziarki nakładamy ją do przygotowanych plasterków wędliny. Zawijamy roladki. Aby nie utraciły kształtu, wbijamy w nie wykałaczkę. Gotową przystawkę przechowujemy w lodówce. Możemy ją podawać w towarzystwie warzyw, a na wykałaczkę nabić dodatkowo oliwkę.