Zrób gołąbki z tym farszem. Smakowita receptura od Anny Starmach

Anna Starmach i gołąbki
screen Youtube / Purella – SUPERFOODY na co dzień / screen Youtube / Mashed

Gołąbki nie są daniem, którym można zajadać się z marszu – ich przygotowanie wymaga czasu, ale za to ich smak wynagradza nam cały włożony w nie trud. Ania Starmach przedstawiła swoją własną recepturę na gołąbki, które wprost rozpływają się w ustach. Gdy tylko skosztujesz jej wariantu, już nigdy nie skorzystasz z innych przepisów.

REKLAMA

Wśród najbardziej kultowych potraw kuchni polskiej szczególną pozycję zajmują gołąbki. Niemal w każdym domu goszczą dosyć często. Wymagają jednak nakładu pracy, aby nie tylko nadzienie, ale także sos zachwycił jedzących, a Polacy to przecież eksperci w ocenianiu ich smaku. Ania Starmach dąży ku temu, aby jej gołąbki jak najbardziej odzwierciedlały te, które robiły nasze mamy i babcie, a my doskonale pamiętamy je z czasów dzieciństwa. Cały proces przyrządzania potrawy zajmuje około 2 godzin, więc należy odłożyć sobie trochę czasu.

Gołąbki wg przepisu Anny Starmach

Składniki:
1 kapusta
140 g białego ryżu
1 kg mięsa wieprzowego
2 litry rosołu
1 litr passaty
3 łyżki śmietany
2 duże cebule
pieprz, sól
2 łyżki masła

REKLAMA

Przygotowanie:
Odrywamy zewnętrzne liście z główki kapusty i wyjmujemy z niej głąb. Sparzamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem, a potem zaczynamy odrywać miękkie liście. Siekamy cebulę w niedużą kostkę i wrzucamy ją na patelnię z roztopionym masłem, lekko podsmażamy. Mięso samodzielnie mielimy w maszynce, przekładamy do sporej miski. Ryż gotujemy na półtwardo, odkładamy do wystudzenia. Mięso łączymy z zeszkloną cebulą, ryżem, pieprzem i solą, a potem solidnie mieszamy cały farsz. Na każdym liściu umieszczamy porcję nadzienia i zawijamy w kształt gołąbka.

Dno garnka o grubym dnie wykładamy kilkoma oderwanymi wcześniej liśćmi kapusty. Na nich kładziemy przygotowane gołąbki, zalewamy je ciepłym rosołem, a następnie stawiamy garnek na średnim palniku. Gotujemy potrawę przez ok. 60 minut. Po tym czasie zlewamy bulion do oddzielnego naczynia i redukujemy go. Mieszamy go ze śmietaną i passatą. Gotowe gołąbki serwujemy z dodatkiem sosu. Smacznego.

REKLAMA

Więcej przepisów na smakowite potrawy z kapusty znajdziecie na naszej stronie. Polecamy recepturę na zasmażaną młodą kapustę oraz na pyszną surówkę do obiadu.

Podziel się: