Grzaniec to świetny pomysł na rozgrzanie się, gdy na dworze plucha, śnieg i ziąb. Sprawdzi się także przy rodzącym się przeziębieniu. Jednak nie przesadzajcie z piciem grzanego wina, bo wtedy zamiast poprawy swojego samopoczucia, można liczyć się niestety z jego pogorszeniem. Można też przygotować wersję bezalkoholową – używając piwa bezalkoholowego albo soku jabłkowego i dodatków przypraw do grzańca.
Doskonała kompozycja przypraw gwarantuje idealny smak grzańca. Poniższy przepis ma idealne proporcje, aby sprawić sobie cudowny smak grzanego wina. Rozgrzewające, poprawiające nastrój na chłodne wieczory.
Składniki:
1 litr wina czerwonego półsłodkiego
50 ml rumu
2 jabłka
3 owoce kardamonu
3 gwiazdki anyżu
10 sztuk goździków
2 laski cynamonu
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Obierz jabłka i pokrój je w małą kostkę. Następnie do garnka przelej wino, a później dodaj rum, a także pokrojone jabłka oraz miód. Do garnka wsyp wszystkie wymienione w przepisie przyprawy, a następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Uważaj, aby nie doprowadzić wina do wrzenia. Grzańca można podgrzać maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, inaczej straci swój smak i aromat.
Grzaniec jest gotowy do picia, przelej go do ulubionego kubka i delektuj się nim. Opcjonalnie możesz udekorować plastrami cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!