Z mięsa mielonego najczęściej robimy kotlety i farsz do gołąbków. Wzbogaca ono nasz sos do spaghetti i inne potrawy. Sam widzisz, że mielonka ma mnóstwo zastosowań w kulinariach. Niedawno zaczęłam tworzyć z niego specjał, który od razu pokochała cała moja rodzina. Warto prześledzić recepturę, bo jest naprawdę łatwa. Wystarczy doprawić masę mięsną, ulepić z niej kulki, a potem zrobić w nich wgłębienie. Do środka każdej porcji trafia surowe jajko i cała potrawa ląduje w piekarniku. Wychodzi palce lizać.
Podaj bliskim wyśmienity obiad. Wystarczy mięso mielone i jajko
Masz w swoim domu mięsożerców, a może sam nim jesteś? Koniecznie przygotuj nowatorskie kulki mięsne z jajkiem. Smakują wybitnie i są wyjątkowo soczyste. Powinny ich skosztować miłośnicy swojskich smaków, jak i osoby szukające nowoczesności w kuchni. Po upieczeniu podaj mięsny kąsek w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. To obiad jak marzenie.
Przepis na odkrywcze pulpety mięsne zapiekane z jajkiem
Składniki:
namoczona kajzerka
¾ kg mięsa mielonego
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 cebula
słodka papryka w proszku
pieprz i sól
1 jajko
Opis przygotowania:
Na początku moczymy bułkę i odkładamy do nasiąknięcia. Drobno kroimy czosnek i cebulę, wrzucamy oba warzywa do masy mięsnej. Marchew ścieramy na niewielkich oczkach tarki, a potem dodajemy do reszty produktów. Do naczynia dajemy jajko i kajzerkę odciśniętą z płynu. Doprawiamy pieprzem, sproszkowaną papryką i solą, porządnie mieszamy.
Blachę smarujemy tłuszczem, zagniatamy kulki z mięsa i umieszczamy je na tacy. Później robimy w nich dołeczki przy użyciu spodka. We wszystkich po kolei układamy jajka. Dodajemy trochę pieprzu i soli, wkładamy pulpety do piekarnika i w temperaturze 180°C pieczemy je przez ok. 40 minut.