Zrób surówkę z młodej kapusty. Jest tak dobra, że będziesz jeść ją codziennie

surówka z młodej kapusty
fot. screen Youtube / Kuchnia Marioli

Fani młodej kapusty z niecierpliwieniem czekają, aż sezon na nią ruszy pełną parą. Nic dziwnego, jej smak nie ma sobie równych. Ma lekko słodkawe liście, które miło chrupią, są też delikatne i wyjątkowo soczyste. Nadają się do przyrządzenia wielu pysznych potraw, m.in. bigosu, kapuśniaku i surówek. Mamy dla Ciebie przepis na bezkonkurencyjną surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się jako zdrowy i smaczny dodatek np. do grillowanych mięs.

REKLAMA

Młoda kapustka jest zdecydowanie delikatniejsza, słodsza i soczystsza od tej dojrzałej. W związku z tym jest także częściej używana w kuchni wiosną i wczesnym latem, czyli w sezonie. Można z niej wyczarować mnóstwo smakołyków, które są proste i szybkie, bo warzywo gotuje się błyskawicznie.

Warzywo ma bardzo mało kalorii. Jest źródłem witamin, minerałów i błonnika. Stanowi kapitalny dodatek do obiadu, ale może być też samodzielną przekąską. Znakomicie komponuje się z potrawami ziemniaczanymi i mięsnymi.

REKLAMA

Przepis na chrupiącą surówkę z młodej kapusty

Składniki:
cebula
450 g młodej kapusty
6 rzodkiewek
2 duże marchewki
pęczek koperku, same liście
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
20 g soku z cytryny
40 g oliwy z oliwek

Wykonanie:
Płuczemy kapustę, drobno ją szatkujemy. Marchew obieramy i rozdrabniamy na tarce, a cebulę obieramy i siekamy. Koperek siekamy, a rzodkiewki myjemy i kroimy na półplasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku pieprzem, oregano, cukrem i solą. Mieszamy i wstawiamy do chłodziarki na godzinę, aby smaki się ze sobą przegryzły. Smacznego.

REKLAMA

Zobacz też: Zwykłe kopytka są nudne. Dodaj 1 składnik, a zaskoczą Cię smakiem

Podziel się: