Lubisz zapiekanki pod każdą postacią? Dzisiejszy pomysł na tę potrawę z pewnością ci się spodoba. Do zapiekanki można wrzucić niemal wszystko – od warzyw, owoców i mięs, po makarony czy nabiał. W dodatku można wykorzystać produkty spożywcze, które wkrótce stracą termin ważności, a więc nic się nie zmarnuje. Polecamy na obiad tę warstwową pyszność. To bogata paleta składników i smaków. Zrobisz ją z ziemniaków, kurczaka, kilku warzyw i przypraw. Proste, a jednocześnie fenomenalne połączenie aż prosi się o spróbowanie. Zapiekanka wyjęta prosto z piekarnika, pachnie i smakuje obłędnie.
Dzięki tej recepturze jeszcze bardziej pokochasz zapiekanki
Na obiad w zimowe dni najczęściej marzy się nam coś treściwego, pysznego i łatwego do zrobienia. Wtedy warto wcielić w życie ten przepis na zapiekankę. Jej wszystkie warstwy zasługują na medal, łącznie z sosem. Potrawa jednogarnkowa starczyć ci na 2-3 obiady, zwłaszcza jeśli mieszkasz sam.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami
Lista składników:
800 g ziemniaków
2 papryki
papryka w proszku
pieprz i sól
olej
rozmaryn
3 filety z kurczaka
200 ml gęstej śmietany
3 jajka
1 łyżka mąki
2 pomidory
oliwa z oliwek
200 g sera
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Ziemniaki kroimy w talarki, dodajemy sól, pieprz, paprykę, rozmaryn i olej – mieszamy i umieszczamy na spodzie formy żaroodpornej. Pieczemy przez 35 minut w 200 st. C.
Mięso drobiowe kroimy drobniej, doprawiamy pieprzem i solą, podsmażamy na tłuszczu, aż się zarumieni. Dorzucamy posiekaną paprykę i razem smażymy. Następnie przekładamy mieszankę na upieczone kartofle.
W naczyniu robimy sos ze śmietany, jajek i mąki. Zalewamy nim składniki w naczyniu.
Ścieramy na tarce ser i posypujemy wierzch. Pomidory kroimy w plastry i układamy na serze.
Wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. i pieczemy około 20 minut. Posypujemy ją zieleniną i podajemy, smacznego.