Zupa z buraka z przepisu Tomasza Sekielskiego to idealny pomysł na danie dietetyczne i nie tylko, bo jej obłędny smak sprawia, że pokochają ją wszyscy. Dieta dla niektórych osób jest prawdziwą zmorą, a dla innych to jedyny sposób na zachowanie idealnej sylwetki. Tomasz Sekielski od wielu lat zmagał się z problemem nadwagi. Pod koniec 2019 roku postanowił zmienić swoje życie i zdecydował się na drastyczną przemianę. Jednym z jego sposobów na zdrowe odchudzanie jest spożywanie zupy buraczanej.
Dieta dla wielu nie zalicza się do najprzyjemniejszych doświadczeń. Wszystko przez to, że musimy odstawić ulubione jedzenie, a w dodatku towarzyszące uczucie głodu powoduje, że ciężko wytrzymać w postanowieniach. Wbrew pozorom wymaga to od nas samych bardzo silnej woli i determinacji.
Tomasz Sekielski udowodnił, że warto jest zmusić się do wyrzeczeń, aby cieszyć się dobrą kondycją przez wiele lat. W przypadku dziennikarza, poza dietą, ważną rolę odegrał jeszcze jeden czynnik, dotyczący utraty wagi – Sekielski przeszedł zabieg zmniejszenia żołądka.
Dzięki temu mógł spożywać mniejsze porcje jedzenia, które mają niedużą objętość, a jednocześnie zapewniają uczucie sytości. Trzeba pamiętać, że bardzo istotne jest to, aby nie spożywać wysoko przetworzonego jedzenia, ponieważ ma dużo pustych kalorii.
Właśnie dlatego u Tomasza Sekielskiego często gości zupa krem z buraków, która zachwyca nie tylko pięknym kolorem, ale również rewelacyjnym, aromatycznym smakiem. Buraki to bomba złożona z przeciwutleniaczy, które wymiatają szkodliwe wolne rodniki, a także błonnika – wspiera proces odchudzania dzięki swojej funkcji pozbywania się złogów z jelit.
Zupa z buraka Tomasza Sekielskiego – przepis
Składniki:
– pół kilograma buraków
– 2 średnie marchewki
– 2 średnie pietruszki
– 1 jabłko
– 1 cebula
– jedna czerwona papryka
– pomidory z puszki 400 gramów
– 2 łyżki oliwy
– 1.5 l wody
– łyżka jogurtu
– garść pestek dyni
Przygotowanie:
Cebule obierz, następnie pokrój w nieregularną kostkę – jej wielkość nie jest istota, bo zupa i tak będzie miksowana. Do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę, aż będzie rumiana. Buraki obierz, następnie pokrój w kostkę. Zrób tak też z marchewką, jabłkiem oraz pietruszką, a potem przełóż do dużej miski. Do cebuli dodaj paprykę i podsmażaj dalej przez 5 minut.
Do papryki i cebuli dodaj jabłko, buraki, pietruszkę, marchew i smaż kilka minut, potem wrzuć pomidory i dolej wodę. Gotuj tak zupę przez ok. godzinę. Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Buraczaną zupę podawaj na gorąco, a wierzch posyp pestkami dyni. Aby talerz zupy prezentował się jeszcze bardziej znakomicie, to dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego.
Sprawdź przepis na pyszną pastę z buraków, idealną na kanapki!