Zupa z młodej kapusty jest lepsza bez 1 dodatku. Nie idzie w boczki

kapuśniak
fot. screen Youtube / @ODDASZFARTUCHA

W sklepach i na straganach od pewnego czasu można kupić już młode warzywa. Oprócz nowalijek i ziemniaków, mamy do dyspozycji także kapustę. Warto zaopatrzyć się w młodą główkę i wyczarować z niej jakiś smakołyk. Nie mamy na myśli ciężkostrawnej kapusty zasmażanej. Prezentujemy przepis na lekki i pełen smaku kapuśniak.

REKLAMA

Z młodej kapusty zrobisz wiele smacznych potraw, między innymi surówki, zupy czy gołąbki. Poszatkowane i podsmażone na patelni warzywo też jest niczego sobie. Dzisiejsze receptura na kapuśniak zwali cię z nóg. Zupa jest lekka, różnorodna i nie za tłusta. Idealna na wiosenny obiad.

Patent na najlżejszy kapuśniak

Dziś nie wszystko musimy przyrządzać, jak nasze mamy i babcie. Tradycyjne danie wzbogaca się o zasmażkę. Przez nią staje się ono wysoce kaloryczne. Wiosenna odsłona zupy nie zawiera tego tłustego dodatku i wychodzi równie smaczna, a w dodatku jest lekka i delikatna w smaku. Królują w niej warzywa. Ale jak na kapuśniak przystało, powinien znaleźć się w niej mięsny niuans i tak będzie. Z boczku trudno zrezygnować, bo nada potrawie walorów smakowo-zapachowych, ale dodamy go niewiele. Kapuśniak warto urozmaicić także o pomidory – mogą być konserwowe, jak i świeże. Zagęszczą bulion i nadadzą mu głębi.

Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty?

Składniki:
1 nieduża młoda kapusta
2,5 l bulionu
300 g wędzonego boczku surowego
1 cebula
250 g młodych ziemniaków
3 młode marchewki
2 pomidory malinowe
pieprz i sól
mały pęczek koperku

REKLAMA

Wykonanie:
Z kapusty usuń wierzchnie liście i głąb. Drobno ją poszatkuj, wrzuć do garnka wraz z cebulą i obranymi, pokrojonymi w talarki marchewkami. Młode ziemniaki jedynie wyszoruj, a stare – obierz, dopiero potem pokrój je w kostkę i wrzuć reszty składników. Z boczku pozbądź się skóry, posiekaj go w paski i przełóż do warzyw.

Wszystko zalej wywarem drobiowym lub warzywnym, przykryj i podgrzewaj na sporym gazie do zagotowania. Wtedy przykręć ogień na najmniejszy i podgrzewaj danie pod pokrywką przez 20 minut.

Obierz pomidory, posiekaj. Gdy składniki w garnku zmiękną, przełóż warzywa wraz z rozdrobnionym koperkiem i zamieszaj zupę. Dopraw ją pieprzem i solą do smaku.

Podziel się: