siekanie ziół
fot. Unsplash

Przydatne triki kulinarne są na wagę złota. Każdy, kto spędza czas w kuchni, powinien je znać. Niewykluczone, że skorzystacie z nich w trakcie przyrządzania jutrzejszego obiadu czy kolacji. Poznajcie triki kulinarne stosowane przez mistrzów.

Zanim przejdziemy do konkretów, najpierw pomyślmy o wykwintnych i pysznych daniach, jakie podaje się w wielu ekskluzywnych restauracjach. Czy wiecie, jak powstają? Dziś się o tym przekonacie. Zdradzamy przydatne triki szefów kuchni, które powinniście zapamiętać. Przydadzą się w awaryjnych sytuacjach.

Triki kulinarne stosowane w restauracjach

Szybkie krojenie ziół
Chociaż wydaje się to skomplikowane, jest jak najbardziej możliwe. Zanim zaczniecie siekać zioła, posypcie je solą – będziecie zaskoczeni, jak łatwo się je rozdrabnia. Zioła również nie przykleją się do noża.

Opiekanie nasion i orzechów
Krótkotrwała obróbka (ok. 1-2 min) na rozgrzanej patelni pozwoli wydobyć z bakalii cały smak.

Przedłużenie świeżości ziół
Umieśćcie zioła w wilgotnym ręczniku papierowym, a potem schowajcie do plastikowej torby i w takiej postaci przechowujcie. Będziecie cieszyć się nimi dłużej.

Koniec ze zwijającym się bekonem
Połóżcie na porcjach mięsa papier do pieczenia i bezpośrednio na nim umieśćcie blaszkę. Ten patent sprawi, że wędlina będzie idealnie płaska.

Zamrożenie tłustych kawałków mięsa przed krojeniem
Przed krojeniem włóżcie mięso do zamrażarki na 15-minut, a pokrojenie np. bekonu pójdzie wam jak z płatka.

Smażenie mięsa na patelni
Patelnia powinna być oczywiście porządnie nagrzana. Smażonego mięsa nie trzeba bez przerwy przewracać z jednej strony na drugą. Szefowie kuchni co pewien czas taktownie potrząsają patelnią, a gdy mięso gładko się przemieszcza, wtedy dopiero należy je przewrócić na drugi bok.

Sok z cytryny dodaje smaku
Cytryna to popularny składnik w naszej kuchni. Ma intensywny smak, więc korzystnie wpłynie na efekt końcowy przyrządzanych przez nas dań.

Koniec ze ślizgającą się deską do krojenia
Denerwuje was sytuacja, w której deska do krojenia przesuwa się po całym blacie kuchennym? Aby problem ten stał się już tylko niemiłym wspomnieniem, podłóżcie pod nią wilgotny ręcznik papierowy.

Rozsądne używanie soli
Jedną z podstawowych przypraw kuchennych jest bez wątpienia sól. Nadaje posiłkom wyrazistszego smaku, z tego powodu powinniście nauczyć się nią operować. Najważniejsze, aby zachować idealne proporcje. Przyprawa wzmocni smak dań.

Sałata
Aby przedłużyć świeżość sałaty, wypróbujcie trik z ręcznikiem papierowym. Suchy ręcznik włóżcie do pojemnika z warzywem i gotowe. Wchłonie on nadmiar wilgoci i na pewno sprawi, że smaczne liście będzie można przechowywać dłużej.

Mandolina do warzyw
W restauracji podano wam misterne dekoracje z warzyw i zastanawiacie się, w jaki sposób powstały? Być może to zasługa talentu i precyzji kucharza, który wykroił tak idealne plasterki. Ale najprawdopodobniej do tego celu użył mandoliny do warzyw, która znacznie ułatwia pracę w kuchni.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę