120-letni przepis na babę parzoną. Skrywa sekret idealnego ciasta

babka
fot. screen Youtube / Ross Dolce Mania

Staropolskie receptury wracają do łask. To właśnie w nich ukryte są cenne rady dotyczące tego, jak dawniej się piekło i gotowało. Przepis na babę parzoną, który dziś Wam prezentujemy ma prawie 120 lat. Nadal jest smaczny i koneserski.

REKLAMA

Babki chyba każdemu przywołują na myśl okres Wielkanocy, kiedy to przyrządza się ich naprawdę mnóstwo. Każda gospodyni czy gospodarz ma swoją niezawodną recepturę na domowe pyszności, z której korzysta co roku. Aby odejść od standardu i spróbować smaków staropolskiej kuchni zachęcamy do przetestowania prawie 120-letniego przepisu na babę parzoną. Takie wypiek ucieszy wszystkich miłośników słodkości.

Poniższy przepis pochodzi z książki „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska” autorstwa Marty Norkowskiej. Z tej receptury dowiadujemy się, że sekret perfekcyjnej babki tkwi w odpowiedniej długości ugniatania ciasta. Krótko mówiąc – im dłużej, tym lepiej, bo wtedy będzie lepiej napowietrzone. Idealnie wyrobiona masa będzie także bardziej puszysta i elastyczna.

REKLAMA

Staropolski przepis na pyszną babę parzoną

Składniki:
300 g masła
200 g drobnego cukru
600 g mąki pszennej
15 żółtek
50 g świeżych drożdży
kieliszek mocnego alkoholu
325 ml mleka
skórka z pomarańczy
30 g słodkich migdałów
10 g gorzkich migdałów

Sposób wykonania:
Szklankę mleka delikatnie podgrzewamy. Do dużego naczynia przesiewamy 200 g mąki, dodajemy mleko i dobrze mieszamy – powinniśmy uzyskać masę bez grudek. 50 ml mleka także lekko podgrzewamy i łączymy ze świeżymi, pokruszonymi drożdżami. Wyrabiamy składniki, aż się rozpuszczą i powstanie lejąca ciecz. Potem wlewamy drożdże do mąki i mieszamy. Całość przykrywamy czystą szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

REKLAMA

W międzyczasie do sporej miski wlewamy same żółtka, dodajemy cukier i ubijamy obydwa składniki do połączenia. Gdy ciasto zwiększy objętość, łączymy je z otrzymaną mieszanką.

Migdały siekamy i wrzucamy do wyrośniętego ciasta wraz z tartą skórką z pomarańczy. Dodajemy resztę mąki oraz alkohol. Wszystko podlewamy pozostałą porcją mleka. Wyrabiamy masę minimum przez 30 minut, do czasu, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Smarujemy formę masłem i przenosimy do niej masę. Wkładamy babkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Po upieczeniu polewamy ją lukrem. Smacznego.



Zobacz także: Mistrzowski przepis Anny Starmach na żurek w chlebie. Hit na święta

Podziel się: