Często jest tak, że przygotowujemy obiad i nie wiemy jaką zrobić do tego surówkę. Warto więc mieć pod ręką kilka szybkich i sprawdzonych przepisów, które są niezastąpione. Poznaj 5 najlepszych surówek do obiadu!
Nie wiesz jaką surówkę przygotować do obiadu? Aby zaoszczędzić cenny czas, zawsze miej pod ręką pięć najbardziej klasycznych przepisów, które zawsze się sprawdzają w sytuacji, gdy nie mamy konkretnego pomysłu. Surówka to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale także dawka cennych składników odżywczych dla naszego organizmu.
Oto 5 najlepszych surówek do obiadu. Szybkie i sprawdzone przepisy
Surówka z pomidorów i ogórków
Składniki:
– 2 duże pomidory
– 1 ogórek sałatkowy
– 1 cebulka
– kilka łyżeczek gęstej, kwaśnej śmietany
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obierz, a następnie umyj wszystkie warzywa. Pomidory, ogórki, cebulkę pokrój w kosteczkę, potem wsyp do miski i dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Posyp szczypiorkiem na wierzchu i gotowe! Ta surówka jest pyszna i klasyczna.
Surówka z pora i jabłek
Składniki:
– 2 pory bez zielonych liści
– 1 jabłko
– sól i szczypta cukru
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce umyj, następnie obierz jabłko i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Por pokrój w poprzek, następnie dodaj do jabłka i wymieszaj. Dodaj sól i szczyptę cukru, śmietanę, majonez i musztardę, a potem wymieszaj i gotowe!
Surówka z marchewki i jabłka
Składniki:
– 2 duże marchewki
– 1 duże jabłko
– 1 łyżeczka cukru
– 1-2 łyżki oliwy
– szczypta soli
Przygotowanie:
Obierz marchewkę i jabłko, następnie pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj oba na tarce i dodaj do nich cukier, oliwę i szczyptę soli, a potem wymieszaj.
Surówka z kapusty pekinki i marchewki
Składniki:
– 1/3 główki kapusty pekińskiej
– 1 średnie jabłko
– 1 marchewka
– kilka łyżek śmietany i majonezu
– sól i pieprz
– opcjonalnie: jabłko
Przygotowanie:
Kapustę umyj i poszatkuj drobno, następnie obierz jabłko i marchew oraz zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj śmietanę z majonezem, sól i pieprz. I gotowe!
Surówka z kiszonych ogórków i cebuli
Składniki:
– pół słoika kiszonych ogórków
– 1 cebula
– posiekany koperek lub natka pietruszki
– pieprz do smaku
– oliwa
Przygotowanie:
Umyj ogórki, a następnie pokrój w słupki, kostkę lub półplasterki. Posiekaj drobni cebulę, dodaj do ogórków i wszystkie składniki wymieszaj, a potem możesz na koniec pokropić oliwą.
Bardzo popularną surówką jest Colesław, dlatego koniecznie zobacz przepis!