Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Większość osób nie wyobraża sobie kotleta czy innej potrawy bez niej. Mimo że najbardziej popularna jest standardowa wersja, to coraz częściej mówi się o jej rozmaitych modyfikacjach. Dziś polecamy nieco odmienioną recepturę na mizerię, w której zamiast śmietany dominuje lekki i pyszny sos winegret.
Mizeria to lubiany i popularny letni przysmak. Jest niskokaloryczna, a do tego zdrowa, bo przygotowana ze świeżych warzyw. Ponadto nie ma lepszego dodatku do ziemniaków, ryby lub kotleta – wyśmienita sałatka z ogórków to strzał w dziesiątkę. Można ją podawać na różne sposoby. Oto przepis na mizerię bez śmietany.
Przepis na letnią mizerię bez śmietany
Składniki:
1 cebula
3 ogórki
posiekany koperek i szczypiorek
pieprz kolorowy
sól
Winegret:
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Najpierw obrać ogórki i pokroić je w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Przełożyć oba warzywa do miski, dodać kilka szczypt soli, aby zmiękły i puściły sok. Przygotować sos winegret: zmieszać ocet z oliwą i miodem. Następnie połączyć sos wraz z warzywami, a potem dodać do nich pokrojony szczypiorek i koperek. Przed serwowaniem warto schłodzić mizerię w lodówce. Smacznego.
Zobacz też: Dodaj do farszu na gołąbki. Ich smak wskoczy na zupełnie nowy poziom