Nowa wersja mizerii jest lekka i smaczna. Tym zastąpisz śmietanę

surówka z ogórka
fot. screen Youtube / Preppy Kitchen

Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Większość osób nie wyobraża sobie kotleta czy innej potrawy bez niej. Mimo że najbardziej popularna jest standardowa wersja, to coraz częściej mówi się o jej rozmaitych modyfikacjach. Dziś polecamy nieco odmienioną recepturę na mizerię, w której zamiast śmietany dominuje lekki i pyszny sos winegret.

REKLAMA

Mizeria to lubiany i popularny letni przysmak. Jest niskokaloryczna, a do tego zdrowa, bo przygotowana ze świeżych warzyw. Ponadto nie ma lepszego dodatku do ziemniaków, ryby lub kotleta – wyśmienita sałatka z ogórków to strzał w dziesiątkę. Można ją podawać na różne sposoby. Oto przepis na mizerię bez śmietany.

Przepis na letnią mizerię bez śmietany

Składniki:
1 cebula
3 ogórki
posiekany koperek i szczypiorek
pieprz kolorowy
sól

Winegret:
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Najpierw obrać ogórki i pokroić je w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Przełożyć oba warzywa do miski, dodać kilka szczypt soli, aby zmiękły i puściły sok. Przygotować sos winegret: zmieszać ocet z oliwą i miodem. Następnie połączyć sos wraz z warzywami, a potem dodać do nich pokrojony szczypiorek i koperek. Przed serwowaniem warto schłodzić mizerię w lodówce. Smacznego.

REKLAMA

Zobacz też: Dodaj do farszu na gołąbki. Ich smak wskoczy na zupełnie nowy poziom

Podziel się: