Jogurtowy sernik bezolejowy, który skradnie serce każdego smakosza. Składa się z kilku prostych składników, a po upieczeniu tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Ten delikatny niczym aksamit sernik jogurtowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaskoczy smakiem twoich gości, bo jest niesamowicie pulchny i aromatyczny dzięki dodatkowi cytryny. Przepis znajduje się poniżej.
Jogurtowy sernik bezolejowy. Przepis
Składniki:
» 3 jajka
» 180 g jogurtu naturalnego gęstego
» 45 g mąki tortowej
» 8 g skrobi ziemniaczanej
» sok z cytryny
» 40 g cukru do białek
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, następnie dodaj jogurt naturalny do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę i skrobię, a następnie delikatnie mieszaj masę. Polem wlej odrobinkę soku z cytryny i wymieszaj. Białka ubij bardzo sztywno, a potem dodawaj stopniowo cukier. Dodaj do masy z żółtek, następnie przelej do tortownicy (24cm) i piecz w piekarniku – w 150°C przez 30 minut, a potem w 130°C przez 30 minut. Pozwól, by sernik ostygł w piekarniku i gotowe, smacznego!