Jogurtowy sernik bezolejowy. Tak delikatny, że rozpływa się w ustach

Jogurtowy sernik bezolejowy
fot. screen Youtube / MoLaLa Cook

Jogurtowy sernik bezolejowy, który skradnie serce każdego smakosza. Składa się z kilku prostych składników, a po upieczeniu tak delikatny, że rozpływa się w ustach. 

REKLAMA

Ten delikatny niczym aksamit sernik jogurtowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaskoczy smakiem twoich gości, bo jest niesamowicie pulchny i aromatyczny dzięki dodatkowi cytryny. Przepis znajduje się poniżej.

Jogurtowy sernik bezolejowy. Przepis

Składniki:

» 3 jajka
» 180 g jogurtu naturalnego gęstego
» 45 g mąki tortowej
» 8 g skrobi ziemniaczanej
» sok z cytryny
» 40 g cukru do białek

REKLAMA

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek, następnie dodaj jogurt naturalny do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę i skrobię, a następnie delikatnie mieszaj masę. Polem wlej odrobinkę soku z cytryny i wymieszaj. Białka ubij bardzo sztywno, a potem dodawaj stopniowo cukier. Dodaj do masy z żółtek, następnie przelej do tortownicy (24cm) i piecz w piekarniku – w 150°C przez 30 minut, a potem w 130°C przez 30 minut. Pozwól, by sernik ostygł w piekarniku i gotowe, smacznego!

REKLAMA

Podziel się: