REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPołącz 3 składniki, zapiecz i podaj na obiad. Twoja rodzina pokocha to...

Połącz 3 składniki, zapiecz i podaj na obiad. Twoja rodzina pokocha to danie

zapiekanka z 3 składników
fot. screen Youtube / Food & Recipes – Polskie

Ten przepis na obiad bez mięsa jest idealny, gdy chcemy podać sycące danie dla sporej grupy osób. Nie poświęcimy całego dnia na przygotowanie posiłku i użyjemy jedynie 3 składników. Wszyscy domownicy oraz goście na pewno będą uradowani i chętnie poproszą o dokładkę. Smakowita zapiekanka zniknie ze stołu momentalnie.

REKLAMA

Pomysł na sycący posiłek bez mięsa? Wypróbuj zapiekankę z 3 składników

Zapiekanka, którą dziś rozpatrujemy, składa się z zaledwie trzech składników. Na pewno każdy ma je w swojej lodówce – to żółty ser, jajka i mleko, a więc nic wymyślnego. Wystarczy połączyć je ze sobą, co zajmuje zwykle kilka chwil, a następnie wstawić do piekarnika. Zapiekanka wyjdzie palce lizać. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Jednak zachęcamy, aby do poniższej listy dodać świeże sezonowe warzywa (np. paprykę, pomidory czy cukinię) lub dowolne zioła. Wtedy danie będzie większe objętościowo, zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Ale nic się nie stanie, jeśli pominiesz wspomniane dodatki.

Przepis na prostą i szybką zapiekankę bezmięsną

Składniki:
200 g ulubionego sera żółtego
300 ml mleka
6 dużych jaj

Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
sól i pieprz w ilości do smaku

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jaja wbij do sporego naczynia, a potem rozbełtaj i dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Wlej także mleko.

Do powstałej masy wrzuć ser starty na dużych oczkach tarki i wymieszaj. Wszystko przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 25 minut.

Jak serwować zapiekankę bezmięsną?

Do potrawy możesz podać np. surówkę ze świeżych warzyw. Chociaż polanie zapiekanki sosem pomidorowym to także świetny pomysł.

Szukasz innych przepisów na dania bezmięsne? Wypróbuj ten przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Na pewno posmakuje Ci też wegetariańskie leczo i zupa krem z soczewicy.



REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA