Zalewam nim schab i zostawiam na 2 godziny. Po upieczeniu jest niezwykle soczysty, kruchy i mięciutki. Ten trik powinien znać każdy.
Schab to mięso, które musi zachwycać swoim smakiem, delikatnością i aromatem. Aby tak było, najważniejszą kwestią jest marynowanie. To kluczowe, aby mięso miało niepowtarzalny charakter i rozpływało się w ustach. Żeby jeszcze bardziej ulepszyć to danie, wystarczy zastosować trik i zalać pewnym składnikiem schab, a dopiero potem je zamarynować. Sprawdź, o co chodzi.
Zalewam nim schab – mięso jest mięciutkie i kruche jak nigdy dotąd
Schab to mięso, które wymaga specjalnej obróbki przed pieczeniem. Bez marynaty smakuje jałowo i nie zachwyca, dlatego warto zastosować dwa proste kroki, aby schab wyszedł obłędnie.
Przed marynatą warto zalać mięso wodą gazowaną z mlekiem. Ta mieszanka sprawi, że smak będzie lepszy, a marynata lepiej się wgryzie. Warunkiem jest jednak czas – muszą być to dwie godziny. Tylko wtedy uzyskamy najlepsze rezultaty.
Jaka marynata do schabu jest najlepsza? Przepis znajdziesz tutaj.