Przepis na tę śniadaniową potrawę znalazłam kilkanaście dni temu w internecie i od razu mnie zaciekawił. O poranku zazwyczaj jadam nudne płatki na mleku lub jajecznicę, a kieszonki z ciasta francuskiego to coś nowego i ekscytującego. Gdy tylko wyjęłam je z piekarnika i skosztowałam, byłam mile zaskoczona. Przekąska była wyśmienita! W dodatku zrobiłam ją w kwadrans, krótko przed wyjściem do pracy. Od tamtego momentu, gości na moim stole nie tylko na śniadanie.
Pomysł na wymarzony posiłek
Zaczynasz swój dzień od owsianki lub kanapek? Wiele osób preferuje jednak coś na ciepło. Oprócz klasyka w postaci jajecznicy istnieje coś jeszcze: popisowe kieszonki z ciasta francuskiego. Są szybkie do zrobienia i skrywają w środku to, co lubisz najbardziej, czyli: ser, wędlinę, pomidory i inne dodatki. Taki posiłek jest sycący i zaskakująco smakowity.
Użyj gotowego ciasta francuskiego. Po rozpakowaniu podziel je na porcje, umieść ulubione składniki i złóż. Wstaw kieszonki do piekarnika i czekaj, aż ciasto francuskie nabierze apetycznego koloru – trwa to ok. 15 minut. Kieszonki są na tyle łatwe, że przygotujesz je nawet z zamkniętymi oczami. Oto lista niezbędnych produktów.
Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego. Idealne na śniadanie
Składniki:
1 jajko
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 pomidor
kilka plastrów sera żółtego
kilka plastrów ulubionej wędliny
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
ulubione ziarna wg uznania
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy je ukośnie na trzy jednakowe porcje. W oddzielnym naczyniu łączymy majonez z ketchupem i takim sosem smarujemy wszystkie ucięte skrawki na ½ powierzchni.
Na posmarowanej porcji ciasta francuskiego umieszczamy ulubione dodatki. Może to być żółty ser, wędlina (np. salami) i pomidor.
Kawałek ciasta bez sosu nacinamy równolegle za pomocą noża. Potem składamy ciasto tak, aby powstała kieszonka, dokładanie dociskamy jej koniuszki.
Smarujemy każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypujemy z wierzchu ziarnami, np. sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Gdy ciasto stanie się złociste, to możemy już wyjąć kieszonki z urządzenia – powinny lekko wystygnąć. Smacznego!
To szybkie i proste danie sprawdzi się idealnie na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Z ciasta francuskiego warto też zrobić nowatorskie pierogi, zapiekanki i ciasteczka.