Wystrzałowe roladki z szynki zrobisz w mig. Na imprezie znikną jako pierwsze

roladki z szynki
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Przed nami Sylwester, a wraz z nim imprezy, fajerwerki i odliczanie do Nowego Roku. Coraz częściej organizujemy domówki, na które zapraszamy rodzinę czy znajomych. Wtedy należałoby czymś poczęstować biesiadników, aby czuli się jak w niebie i nie zabrakło im energii do tańczenia. Domowe roladki z szynki sprawdzą się idealnie. Przepis jest sprawdzony, a przekąska zawsze się udaje na medal.

REKLAMA

Roladki z szynki to błyskawiczna i tania przystawka, którą stworzysz z kilku łatwo dostępnych produktów: szynki, serka śmietankowego, warzyw, majonezu i przypraw. Większość tych rzeczy na pewno masz już w kuchni.

Tej świetnej imprezowej przekąski nie może zabraknąć na twoim stole podczas Sylwestra. Jest łatwa w wykonaniu i tak pyszna, że goście ją dosłownie zmiotą.

Szynkowe zawijańce z serkiem i warzywami najlepiej smakują po schłodzeniu. Trzymaj je w chłodziarce nie dłużej niż 2 dni od momentu przyrządzenia.

REKLAMA

Wystrzałowy przepis na roladki z szynki, serka i warzyw

Składniki:
300-350 g szynki konserwowej w plastrach
200 g serka homogenizowanego kanapkowego naturalnego
6-8 pieczarek konserwowych
pęczek szczypiorku
1 papryka czerwona
4 łyżki majonezu
pieprz i sól do smaku
4 łyżki chłodnej wody
1 łyżka żelatyny

Sposób wykonania:
Na początku żelatynę połącz z wodą, odstaw na kilka minut, aby napęczniała.

Szczypiorek, pieczarki i paprykę posiekaj. Prostokąt z szynki (ok. 40-30 cm) rozmieść na folii aluminiowej w taki sposób, by jej brzegi nieco zachodziły na siebie.

Żelatynę włóż do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj ok. 10 sekund – do rozpuszczenia.

REKLAMA

W naczyniu mieszaj składniki na farsz: pieczarki, paprykę, serek, szczypiorek, majonez, pieprz i sól.

Do płynnej żelatyny przełóż 2 łyżki farszu i mieszaj. Zahartowaną żelatynę przelej znów do miski z nadzieniem, zamieszaj i odstaw na ok. 5 min, aby nieco zgęstniało i rozprowadź całość na wędlinie.

REKLAMA

Teraz zacznij zwijać roladę, począwszy od dłuższego boku, a później owiń ją folią aluminiową naokoło i włóż do chłodziarki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia pokrój potrawę w plastry i serwuj. Smacznego.

Podziel się: