Kto nie przepada za świeżym, aromatycznym chlebem z chrupiącą skórką? Polacy kochają pieczywo i jedzą je prawie codziennie, najczęściej na śniadanie i kolację. Przecież kromka to obowiązkowy dodatek do jajecznicy, a w dodatku nie istnieje bez niej kanapka. Nie ma to, jak rozkoszować się smakiem świeżutkiego chleba o poranku. Marzenie wkrótce może się ziścić. Wystarczy, że spojrzysz na poniższy przepis i upieczesz swojski chleb. To naprawdę nic trudnego.
Pieczywo palce lizać. Puszyste, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Miękki i dobrze wypieczony chleb, który nie kruszy się podczas krojenia, a przy okazji apetycznie pachnie, jest asem w rękawie każdego doświadczonego piekarza, ale nie tylko. Również osoby, które mają zamiłowanie do pieczenia i gotują na co dzień dla rodziny, poradzą sobie z przepisem bez problemu.
Kolejna, mniej ważna sprawa dotyczy dodatków, które jadamy z chlebem. Jeśli pieczywo jest naprawdę udane, to posmakuje nam nawet z samym masełkiem.
Co się przyda do upieczenia domowego bochenka?
Ten łatwy przepis nie wymaga od ciebie znacznego wysiłku, a lista składników też jest krótka. Może już masz je w swojej kuchni, więc pieczywo powstanie od ręki.
Przepis na chleb lepszy niż z piekarni
Składniki:
10 g cukru
700 g mąki pszennej
250 ml wody
250 ml mleka
15 g suchych drożdży instant
10 g soli
1 żółtko
30 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Do miski dodajemy cukier, mleko delikatnie podgrzane, drożdże instant, wodę i sól. Starannie mieszamy, aby składniki – szczególnie sypkie, dobrze się rozpuściły.
Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, a potem wlewamy oliwę i zaczynamy zagniatać zwarte i elastyczne ciasto. Naczynie okrywamy czystą szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 60 minut, aby masa podwoiła objętość.
Później przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie równe części i tworzymy dwa identyczne bochenki. Umieszczamy je na formie wyścielonej pergaminem.
Do niedużego naczynia dajemy żółtko i trochę mleka, mieszamy, a potem przy użyciu pędzelka smarujemy jeszcze surowe wypieki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C i pieczemy bochenki przez ok. 25-30 minut. Studzimy i kroimy na kawałki. Świeże pieczywo idealnie nadaje się na kanapki, ale będzie też wyśmienitym dodatkiem do potraw np. bigosu czy wątróbki.