Paprykę możemy kupić w sklepach spożywczych przez cały rok. Zazwyczaj jemy ją solo, ale wyśmienicie smakuje też w wersji na ciepło, faszerowana np. mięsem mielonym. Dzisiejsze nadzienie robi się podobnie jak te na gołąbki. Różnica jest taka, że zamiast do kapusty, trafi ono do wcześniej przygotowanych miseczek z czerwonej papryki. Potem wszystko wyląduje w piekarniku i gotowe. Ekstremalnie pyszną przekąskę możesz podawać na obiad lub kolację. Papryka wypełniona mięsem aż po brzegi zyska wielu amatorów i pokocha ją każdy bez wyjątku.
Nowy patent na gołąbki. Tym razem farsz wyląduje w papryce
W pierwszej kolejności połącz mielone mięso z innymi dodatkami, m.in. ryżem, cebulką i przyprawami. Po starannym wymieszaniu przekładaj nadzienie do połówek papryki umieszczonych na blaszce. Nie ucinaj zielonych ogonów – przekąska będzie prezentować się jeszcze apetyczniej. Jeśli nie masz w domu czerwonej papryki, użyj żółtej lub zielonej, a danie też się uda. Jest proste, przepyszne i mega sycące, więc nie będziesz chodzić głodny przez kilka godzin. Poznaj ten niesamowity przepis.
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym
Składniki:
300 g ryżu
pół kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 łyżka ostrej węgierskiej pasty paprykowej
1 duża cebula
pół łyżki mielonego kuminu
1 łyżka słodkiej papryki
olej
pieprz i sól
6 szt. słodkiej czerwonej papryki
jajko lub żółty ser
Przygotowanie:
Gotujemy ryż 2 minuty krócej niż zaleca producent, a na koniec ziarna studzimy. Cebulę drobno kroimy, a w naczyniu mieszamy obydwa produkty razem z mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą, sproszkowaną papryką, kminem rzymskim, pieprzem i pastą węgierską. Dobrze wyrabiamy składniki i przykrywamy naczynie folią spożywczą, na razie odkładamy.
Paprykę dzielimy równolegle na pół, wydobywamy gniazda nasienne, ale zostawiamy szypułki. W warzywnych miseczkach po kolei umieszczamy trochę farszu mięsnego i lekko ugniatamy.
Formę smarujemy olejem i układamy na niej paprykę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temp. 180°C. Jajko bądź ser zapiekamy 5 min przed końcem obróbki cieplnej. Papryki serwujemy jeszcze ciepłe.