Prawdopodobnie nie ma lepszej alternatywy dla tradycyjnej jajecznicy. Podana na śniadanie syci na dłużej, zachwyca różnorodnością i bogactwem smaków. Wygląda kolorowo i pachnie obłędnie. Na śniadanie polecamy szakszukę. Ta potrawa z jajek, pomidorów i kilku przypraw jest pomysłem na pożywny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Podana na ciepło w towarzystwie świeżej bagietki to wspaniałe rozpoczęcie dnia.
Smakosze, którzy uwielbiają kuchenne nowinki, mają powód do radości. Przepis na orientalną szakszukę nie został jeszcze wypróbowany w każdym domu, a to duży błąd. Osoby, które dały szansę tej recepturze, nie byli rozczarowani efektem.
Danie z jajek, pomidorów, czosnku, ziół i przypraw przyrządza się tak łatwo, jak jajecznicę czy omlet. Receptura na szakszukę największym zainteresowaniem cieszy się na zachodzie i południu Europy. Czas, by podbiła polskie stoły,
Przepis na szakszukę
Składniki na 1-2 porcje:
2 jajka
2 pomidory
pół ząbka czosnku
szczypta oregano
pół łyżki masła lub oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sól
ewentualnie szczypta kuminu i chili
do podania: świeża bazylia, bagietka
Sposób wykonania:
Sparz pomidory i usuń z nich skórkę. Miąższ pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, a potem potnij go w kostkę.
Na odrobinie oliwy bądź masła krótko podsmażaj starty czosnek – wybierz mniejszą patelnię.
Do czosnku dodaj pomidory, pieprz, sól i resztę przypraw – mieszaj i odważnie smaż na sporym gazie. Po mniej więcej 4 minutach już nie musisz mieszać potrawy. Warzywa się skurczą, bo utracą część wody, ale ich struktura nie zmieni się zbyt radykalnie. Gdybyś je cały czas mieszał, powstałaby miazga.
Do smażonki na patelni wbij jajka, osól je i gotuj pod pokrywką przez około 3 minuty – krócej lub dłużej, do czasu, aż białka się zetną. Szakszuka jest gotowa. Posyp ją posiekaną bazylią i podawaj z pieczywem. Smacznego.