REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGofry z serka wiejskiego chrupią, aż miło. Oczarują twoje podniebienie

Gofry z serka wiejskiego chrupią, aż miło. Oczarują twoje podniebienie

gofry z serka wiejskiego
fot. YT / Jerome’s Cookhouse

Gofry — przepadają za nimi młodsze, jak i starsze pokolenia. Złociste i chrupiące ciasto przyjmie praktycznie wszystkie słodkie dodatki. Jeśli według ciebie najsmaczniejsze wafle sprzedają tylko nad morzem, mylisz się. Ta receptura to kulinarne odkrycie, którego musisz spróbować. Kupne gofry znad Bałtyku przegrywają z tymi domowymi z serka wiejskiego. Zrób je, a sam się o tym przekonasz.

REKLAMA

Gofry to chrupiące i pulchne wafle, które zazwyczaj serwuje się z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Kojarzą się wielu osobom z wakacjami, ale można je też przyrządzić w środku zimy. To naprawdę nic trudnego, zwłaszcza jeśli masz gofrownicę, która od kilku miesięcy stoi nieużywana i zbiera kurz. Pora ją wyciągnąć i użyć zgodnie z przeznaczeniem. Wafle idealnie sprawdzą się na deser i osłodzą smętne zimowe dni. Z tą recepturą za każdym razem wychodzą genialne. Głównym bohaterem nie jest tym razem mleko, a klasyczny serek wiejski.

Lekkie jak chmurka gofry z serka wiejskiego – przepis

Składniki:
» 200 g serka wiejskiego,
» 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli będą podawane na słodko),
» 2 jajka,
» 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
» 2 łyżki mleka,
» odrobina soli.

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy z odrobiną soli na sztywno.

REKLAMA

W drugim naczyniu łączymy mleko z serkiem, żółtkami i cukrem, sukcesywnie przekładamy pianę z białek i mieszamy łyżką.

Gofrownicę rozgrzewamy i natłuszczamy. Wylewamy porcje ciasta i smażymy gofry na złoty kolor przez kilka minut. Powinny być chrupiące. Przyrządzamy wafle, aż skończy się nam masa. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA